Budi dio naše mreže
Izbornik

Posjet studenata KBF-a u Splitu Šibenskoj biskupiji

Šibenik (IKA)

Studenti treće godine filozofsko-teološkog studija Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, u sklopu kolegija Crkva Kristova, predvođeni izv. prof. dr. sc. don Edvardom Pundom posjetili su 25. svibnja Šibensku biskupiju.

Posjet jednoj (nad)biskupiji svojevrsno je studijsko putovanje čiju je praksu započeo prof. dr. sc. Ante Ančić, a nastavio izv. prof. dr. sc. Edvard Punda. Njegovom je inicijativom praksa uvrštena u strateško područje katedre Temeljnoga bogoslovlja s ciljem da „u sklopu kolegija ‘Crkva Kristova’, studenti svake akademske godine posjete jednu mjesnu (partikularnu) Crkvu u Hrvatskoj, a u svrhu veće otvorenosti i spoznaje Crkve kao jedinstva u različitosti“.

U jutarnjim satima studenti su krenuli autobusom ispred zgrade KBF-a u Splitu put Šibenika. Dolaskom u Šibenik posjetili su katedralu svetog Jakova, a u kojoj ih je dočekao šibenski biskup Tomislav Rogić, župnik don Krešimir Mateša i biskupov tajnik don Šime Pleadin.

Biskup Rogić pozdravio je studente koji su stigli s don Pundom te im u kratkim crtama iznio povijest Šibenske biskupije te njeno današnje stanje, kao i povijest same katedrale koja se sada nalazi u zadnjim koracima obnove. Nakon katedrale biskup je proveo studente kroz prostore biskupije gdje su se u velikoj dvorani okrijepili uz čašicu razgovora. Zahvalivši biskupu za srdačan doček studenti su krenuli u posjet crkvi svetog Frane – Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića, a zatim put Nacionalnog parka Krka i Skradinskog buka.

Nakon posjeta Krki krenuli su put Župe Gospe od Zdravlja – Jezera na otoku Murteru gdje ih je dočekao župnik don Tuna Jozić te su u crkvi imali misno slavlje koje je predvodio don Punda, a slavlje su animirali čitanjem i pjevanjem studenti.

Don Punda je u homiliji govorio o neodvojivosti zajedništva s Bogom i međusobno. Dapače, istaknuo je, „nije moguće misliti a još manje živjeti neko zajedništvo s Bogom bez zajedništva jednih s drugima. Međutim, o zajedništvu najčešće govorimo ili ne vjerujući uopće da je ono moguće ili govorimo o njemu utopistički i moralizirajući“. Ponudio je poticaj da „ako osjećamo da nam je teško imati otvoreno srce prema nekima, onda je to izvrsna prilika da tražimo od Boga pomoć. To nas može pokrenuti, potaći na molitvu. Prema tome, naglasio je, ne trebamo niti sebe osuđivati ako nemamo snage za zajedništvo. Sve to možemo iskoristiti kao dobru priliku da se približimo Bogu u molitvi, a onda će se mijenjati i naš odnos prema drugima“.

Stuednti su izrazili zahvalnost don Edvardu Pundi te upravi fakulteta i Splitsko-makarskoj nadbiskupiji koji su i financijski poduprli taj projekt.