Budi dio naše mreže
Izbornik

Posjet svećenika Jastrebarskog dekanta Srijemskoj biskupiji

Srijemska Mitrovica (IKA)

Na uskrsni utorak i uskrsnu srijedu, 2. i 3. travnja 2024. godine svećenici Jastrebarskog dekanata predvođeni preč. Josipom Kuhtićem, arhiđakonom karlovačko-goričkim te preč. Miroslavom Lesičarem, dekanom uputili su se u Srijemsku biskupiju na tradicionalni "Emaus".

Svećenici i bogoslovi Jastrebarskog dekanata u zajedništvu s još osam svećenika Zagrebačke nadbiskupije okupili su se ujutro u Krašiću gdje su slavili svetu misu u župnoj crkvi Presvetog Trojstva te su se potom uputili u Srijemsku biskupiju koja se nalazi u Republici Srbiji.

U središtu Srijemske biskupije u Srijemskoj Mitrovici dočekao ih je dijecezanski biskup mons. Fabijan Svalina zajedno s generalnim vikarom preč. Josipom Ivešičem.

Biskup Fabijan pokazao je okupljenima katedralu, crkvu sv. Dimitrija, đakona i mučenika i zaštitnika Srijemske biskupije te je upoznao svećenike i bogoslove s povijesti Srijemske biskupije i stanjem u biskupiji danas, naglasivši veliku potrebu za svećenicima, odnosno za novim duhovnim zvanjima.

Nakon katedrale sv. Dimitrija, hodočasnici su posjetili i pravoslavni hram također sv. Dimitrija.

Zahvalni na gostoprimstvu i zajedništvu bogoslovi i svećenici darovali su mons. Fabijanu Svalini bistu bl. Alojzija Stepinca da njega i sve katoličke vjernike Srijemske biskupije uvijek podsjeća na mučeništvo te ustrajnost u ljubavi prema Bogu, Crkvi i Domovini.

U kasnim poslijepodnevnim satima uputili su se u Zemun, gdje ih je dočekao župnik mons. Jozo Duspara. Među ostalim, svećenici i bogoslovi imali su priliku posjetiti sobu u kojoj je spavao Papa Dobri, sv. Ivan XXIII. u vrijeme kada je bio apostolski vizitator u Bugarskoj.

U srijedu, 3. travnja, prva postaja bila je posjet Srijemskim Karlovcima, gdje je svećenike otvorenog srca dočekao stavrofor Iguman Stefan, monah Srpske pravoslavne crkve. Posjetili su veliki saborni hram Presvete Trojice te u njemu otpjevali molitvu Kraljice Neba. Posebnost u Srijemskim Karlovcima bio je posjet katoličkoj crkvi Gospi od Mira koja je prvotno sazidana 1817. godine. Danas je kružno-elipsoidnog oblika s četvero vrata i kupolom kako bi ličila na prvobitnu građevinu s početka 18. stoljeća. Također, svećenici Jastrebarskog dekanata i bogoslovi pomolili su se i u katoličkoj župnoj crkvi Presvetog Trojstva te su se uputili u Svetište Gospe Tekijske.

Svečanu svetu misu u crkvi Gospe Tekijske predslavio je srijemski biskup mons. Fabijan Svalina koji je uputio i prigodnu homiliju te ukratko predstavio povijest svetišta gdje se nalazi čudotvorna slika Gospe Tekijske.

Zadnja postaja dvodnevnog duhovno-studijskog putovanja bila je posjet župnoj crkvi sv. Jurja mučenika u Petrovaradinu gdje je domaćin bio srijemski biskup u miru mons. Đuro Gašparović.

Zahvalivši ocima biskupima Srijemske biskupije na susretu, svećenici i bogoslovi posjetili su i obišli Petrovaradinsku tvrđavu gdje su svoje hodočašće završili u svećeničkom zajedništvu obiteljskog stola te su se uputili nazad u svoju Zagrebačku nadbiskupiju.