Budi dio naše mreže
Izbornik

Posvjedočenja o završenoj svećeničkoj formaciji dodijeljena osmorici đakona

Rijeka (IKA)

Đakoni Apolinar Barbiš, Silvije Jakšetić, Zdenko Lendl, Zoran Maričević, Alen Markić, Kristijan Pandl, Dalibor Peričić i Karlo Špoljarić primili su u petak, 15. ožujka 2024. posvjedočenja o završetku svećeničke formacije, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Riječke nadbiskupije.

Posvjedočenje o uspješnom završetku đakonske godine dobili su nakon završnog razgovora s voditeljima i prredavačima Šeste pastoralne godine s Metropolitanskog pastoralnog instituta u Rijeci Mariom Tomljanovićem, Mariom Gerićem i Nikolom Vranješom.

U svečanom činu dodjele posvjedočenja sudjelovao je i riječki nadbiskup Mate Uzinić koji je đakonima uputio riječi podrške i čestitke. Zahvalio im je na odazivu Božjem pozivu i potaknuo ih na nastavak intelekualne kao i duhovne i pastoralne izgradnje. „Tražite nove načine pastoralnog djelovanja i budite kreativni“, poručio im je nadbiskup.

Osobito ih je potaknuo na solidarnost s braćom svećenicima i uočavanje tuđih problema te stavljanje na raspolaganje za pomoć. „Ne ostavljajte nikoga samoga. U nekim trenucima brat svećenik vas može najbolje razumjeti i pomoći. Ne bojte se pitati za pomoć“, poručio je nadbiskup dodavši da im je njegov, kao i brojevi telefona njihovih profesora i odgojitelja, uvijek na raspolaganju. Ususret Velikom četvrtku, podsjetio je na gestu Isusovog pranja nogu učenicima te ih potaknuo da poput Petra, dopuste drugima da im „noge operu“.

Nadbiskup je đakone potaknuo da kao svećenici ne propuštaju sudjelovanje u programima trajnog obrazovanja, kao i redovite susrete svećenika – kako na biskupijskoj tako i na dekanatskoj razini.

Šestorica đakona Riječke nadbiskupije za svećenike će biti zaređeni 20. travnja 2024. pod misom u 11 sati u crkvi sv. Ivana Nepomuka u Vrbovskom, đakon Krčke biskupije (Zoran Maričević) bit će zaređen 8. svibnja, a đakon Gospićko-senjske biskupije (Karlo Špoljarić) 29. lipnja, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Riječke nadbiskupije.