Budi dio naše mreže
Izbornik

Potpisan Sporazum o predaji župa Špišić Bukovica i Zapolje na upravu Požeškoj biskupiji

Požega (IKA)

U Biskupskom domu u Požegi u četvrtak 5. kolovoza požeški biskup Antun Škvorčević i provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto potpisali su Sporazum o predaji Župe sv. Ivana Krstitelja u Špišić Bukovici i Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Zapolju na upravljanje Požeškoj biskupiji, koje su od 1968. godine bile povjerene na upravu spomenutoj Provinciji.

Na potpisivanju je bio nazočan i ekonom Požeške biskupije Robert Mokri te ekonom Provincije fra Ivan Utješinović. Predaja je izvršena u skladu sa zaključkom izbornog kaptula spomenute Provincije, održanom u lipnju prošle godine, prema kojem braća trebaju živjeti u zajednici, što im je onemogućeno kad djeluju kao pojedinci u župama. Biskup Škvorčević zahvalio je provincijalu Krišti za sve ono što su franjevci učinili u župama Zapolje i Špišić Bukovica tijekom njihova pastoralnog djelovanja. Zatim je ekonom Utješinović predstavio stanje pokretne i nepokretne imovine u spomenutim župama, te sve ono što je potrebno još poduzeti kako bi ono bilo potpuno sređeno za povratak. Pored toga predstavio je postupak rješavanja stanja vremenitih dobara u Bušetini i Okrugljači, filijalama virovitičke Župe sv. Roka kako bi bile pripojene Župi u Špišić Bukovici.

Nakon potpisivanja Sporazuma biskup i provincijal osvrnuli su se na pitanja vezana za pastoralno djelovanje franjevaca u Požeškoj biskupiji te duhovnu pomoć koju pružaju sestrama klarisama u njihovu požeškom samostanu.