Budi dio naše mreže
Izbornik

Potres u Hrvatskoj: Caritas Internationalis, poziva na pružanje pomoći ljudima koji su ostali bez domova

Zagreb (IKA)

Caritas Internationalis poziva na prikupljanje financijske pomoći u iznosu od 880.000 eura kako bi se pomoglo Caritasu Hrvatske da osigura sigurne i dostojanstvene životne uvjete za ljude koji su ostali bez domova uslijed nedavnih potresa, izvijestila je u petak 8. siječnja talijanska katolička agencija SIR.

“Nakon prvog potresa – kaže Suzana Borko, zamjenica ravnatelja Caritasa Hrvatska – zemlja se nastavila tresti svaki dan, a ljudi žive u stalnom stanju straha i stresa. Potres je zahvatio veliko područje od oko 2000 četvornih kilometara“.

Dok više od dvjesto Caritasovih volontera i dalje dijeli pribor za hranu i higijenu ljudima koji su pogođenim potresom, pristupa se i izradi dugoročnih planova.

„Želimo pomoći ljudima kako bi obnovili svoje domove i zajednice“, nastavlja zamjenica ravnatelja Caritasa Hrvatska.

Osmomjesečni projekt u početku će pružiti pomoći dvjestotinjak obitelji pružajući im montažni smještaj, kao i financijsku i tehničku pomoć kako bi se ljudima omogućilo da poprave svoje kuće.

29. prosinca 2020. potres magnitude 6,4 stupnja pogodio je područje koje se nalazi 30 kilometara južnije od Zagreba, u blizini gradova Petrinje, Siska i Gline. Bio je to najjači potres zabilježen na ovom području u posljednjih 140 godina. Na ovom će području Caritasova pomoć ponajprije biti pružena onima koji žive u ruralnim područjima i gdje pak postoji rizik zanemarivanja zbog geografske izoliranosti, izvijestila je talijanska katolička agencija SIR.