Budi dio naše mreže
Izbornik

Pozdrav provincijala Hontića na početku mise prigodom uzdignuća crkve sv. Antuna Padovanskoga na čast manje bazilike

Zagreb (IKA)

Pozdrav provincijala Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenka Hontića na početku mise prigodom uzdignuća crkve sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu u Zagrebu na čast manje bazilike, u četvrtak 8. prosinca na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, prenosimo u cijelosti.

Draga braćo i sestre, u zahvalnosti Svevišnjem Trojedinome Bogu, na ovu svetkovinu naše nebeske Majke, u kojoj slavimo njezino Bezgrešno Začeće, velika mi je radost, da mogu, u ime naše Hrvatske Provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, kao i u svoje osobno, srdačno pozdraviti sve vas koji ste ovdje prisutni, kao i sve vas koji nas pratite u izravnom televizijskom i radijskom prijenosu putem Laudato televizije, Hrvatskog katoličkog radija i Radio Marije, iz ovog svetišta i crkve sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu, koja će danas biti uzdignuta na čast bazilike.

Ova svečanost proglašenja crkve bazilikom, dolazi kao kruna i završetak velikih obljetnica koje smo mi franjevci konvenutalci proslavili ove godine, a to je 100 godina od dolaska s hrvatske jadranske obale ovdje u Zagreb na Sveti Duh, i 90 godina od osnivanja župe sv. Antuna Padovanskoga.

Posebno mi je drago da među nama mogu pozdraviti našeg uzoritog kardinala mons. Josipa Bozanića, našeg zagrebačkog nadbiskupa, koji će predvoditi ovo sveto misno slavlje i uputiti nam svoju riječ, tumačeći onu Božju. Njegova prisutnost je znak blizine, zajedništva i povezanosti u Božjem duhu cijele naše nadbiskupije i Crkve u Hrvata.

S nama je večeras i naš preuzvišeni apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, mons. Giorgio Lingua, kojeg također srdačno pozdravljam, a koji nam svojom osobom uprisutnjuje i blizinu svetog Oca u ovom slavlju, te će nam on i pročitati dekret proglašenja naše crkve bazilikom.

Tu su i naši mnogopoštovani oci provincijali i provincijalke, koji predstavljaju svoje redovničke zajednice, tu su i rektori crkvenih institucija i svetišta, braća svećenici redovnici i redovnice, bogoslovi, kandidati i kandidatice, sjemeništarci; sve srdačno pozdravljam i želim iskrenu dobrodošlicu na ovo slavlje!

No, dopustite mi na poseban način pozdraviti braću iz naše Provincije, koji su tijekom prošlih godina djelovali u ovoj župi i svetištu, kao i u samostanu. Mislim da nema nijednog člana naše Provincije koji nije bar jedan dio života proveo ovdje na Svetome Duhu i ostavio svijetli trag svoje prisutnosti među župljanima i hodočasnicima koji ovdje dolaze. Vjerujem da je i njima ovaj dan nagrada i nadasve radost za tu njihovu prisutnost, a narednih 100 godina neka bude još više plodonosno!

Veseli me da su na ovaj svečani dan s nama i predstavnici drugih kršćanskih zajednica i religija. Prisutni su predstavnici iz Pravoslavne crkve, a prisutan je i glavni rabin u RH te vrhovni rabin u Crnoj Gori. Dobro nam došli! Pozdravljam i sve predstavnike civilnih i društvenih vlasti, na čelu s izaslanicom predsjednika Vlade RH, ministricom za kulturu i medije, gđom Ninom Obuljen Koržinek te potpredsjednikom Hrvatskog sabora, akademikom Željkom Rainerom kao i sve ostale predstavnike gradskih i općinskih vlasti i društvenog života.

Toplo pozdravljam i predstavnike diplomatskog zbora, veleposlanike u Republici Hrvatskoj, (posebno ovdje prisutnu veleposlanicu Portugala koja predstavlja rodnu zemlju sv. Antuna) kao i sve predstavnike javnih, zdravstvenih, znanstvenih, medijskih i kulturnih ustanova i sve vas draga braćo i sestre u Kristu, posebno članove ove župe i hodočasnike ovog svetišta. Neka nas posebno danas, ali i uvijek prati zaštita naše nebeske Majke, Bezgrešne Djevice Marije, zagovor našeg sv. Antuna Padovanskog i sv. Franje, da uzmognemo biti otvoreni poticajima Svetoga Duha kao što su to oni bili!

Želja mi je da ovo uzdignuće naše crkve na čast bazilike, svima bude još veći poticaj da još radosnije dolazimo u ovu crkvu i tu zadobivamo obilje Božjeg milosrđa, oproštenja i njegove snage i milosti, kako bi u današnjem svijetu, doista mogli cvjetati kao pravi antunovski ljiljani i tako mogli širiti Božji miris njegove blizine, brige i nadasve neizmjerne ljubavi prema svakom čovjeku te tako ovaj svijet činili ljepšim plemenitijim i boljim! Dobro nam došli i Bog vas blagoslovio! Uzoriti g. Kardinalu, molim vas da započnete ovo sveto misno slavlje!