Budi dio naše mreže
Izbornik

Pozdravna riječ preč. Karačića mons. Kutleši u prigodi uvođenja u službu zagrebačkog nadbiskupa

Zagreb (IKA/TU)

Pozdravna riječ dekana Karlovačkoga dekanata preč. Dražena Karačića mons. Draženu Kutleši na kraju liturgijskog slavlja povodom preuzimanja službe zagrebačkog nadbiskupa, 29. travnja 2023., u Zagrebu.

Uzoriti gospodine kardinale Josipe,
preuzvišeni gospodine nadbiskupe Dražene,

pozdravljam vas u ime klera naše Zagrebačke nadbiskupije, počevši od naših mudrih i zaslužnih svećenika seniora, koji su svoj život i svoje svećeništvo nesebično darivali za našu Crkvu, te nas svećenika srednje dobi i naših mladih svećenika, koji su budućnost ove Crkve zagrebačke. Pozdravljam vas i u ime redovnika i redovnica, svih osoba posvećenoga života, čija prisutnost u našoj mjesnoj Crkvi svjedoči iznimnu ljepotu bogatstva i raznolikosti djelovanja Duha.

Danas, u ovome posebno svečanom trenutku, želimo najprije izreći zahvalu Vama, gospodine kardinale Josipe. Nije moguće u ovome trenutku iznijeti sve što ste učinili za našu nadbiskupiju. Nakon Domovinskoga rata, osnovali ste nove župe, uspostavili nove važne ustanove za Crkvu i hrvatski narod, obnavljali porušeno i ostvarivali gradnju novih crkava. Danas sve to možda najlakše stane u zajednički nazivnik početka i već sada vidljivih plodova Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije.

U Crkvi svaka povjerena služba sa sobom nosi veliku odgovornost pred Bogom i pred povjerenim vjernicima. Vi ste u ovih više od dvadeset i pet godina svoje službe upravljanja našom nadbiskupijom ostavili trag, noseći radosti i terete svakodnevnice, brige i nevolje svojih svećenika i svoga naroda.

Zahvaljujem Vam u ime svećenika koji su polaganjem Vaših ruku pribrojeni redu prezbitera. Kao dobri otac, radovali ste se svakomu uspjehu svojih svećenika u našoj Crkvi, ali isto tako nosili i križeve mnogih neuspjeha i padova svojih sinova. Spominjući Vas svaki dan u euharistiji, bili smo u Duhu zajedno s Vama. Zahvalni smo Bogu na zajedničkome putu i na svakoj riječi ohrabrenja, koja je upućivana na različite načine nama i povjerenim nam vjernicima. Svaki hodočasnik iza sebe ostavlja svoj trag na putu života koji nam je darovan. Kao što svaki životni put ne prolazi bez križa, duboko ste to osjetili i kod potresa koji je pogodio našu prvostolnicu, mnoge crkve i mnoge domove naših obitelji. Veliko Vam hvala na svemu. No, iako odlazite u stanovitu mirovinu, znamo da ćete svojom kardinalskom službom i dalje ostati prisutni u našoj mjesnoj, ali i u općoj Crkvi te da ćete sve nas zajedno nositi u svome srcu.

Pozdravljam i Vas, dragi naš novi nadbiskupe Dražene!

Došli ste u Zagreb, u sjedište Zagrebačke Crkve i u srce Hrvatske. Papa Franjo povjerio Vam je novo crkveno poslanje imajući u vidu Vaš dosadašnji zauzet rad na raznim mjestima i u raznim službama u Crkvi, gdje ste se pokazali kao vjeran pastir u evanđeoskoj jednostavnosti i poslušnosti.

Prihvaćamo Vas otvorena srca kao svoga novog pastira, subrata u Kristovu svećeništvu, obećavajući Vam svoju suradnju i poslušnost u zajedničkome hodu. Kao što nam to svjedoče početci Crkve koje razmatramo u ovome vremenu Pedesetnice, mi samo s Gospodinom i njegovim Duhom te međusobnim zajedništvom možemo istinski ostvarivati svoj poziv.

Želimo da zajedno s nama, prezbiterima, đakonima redovnicima i redovnicama, s posvećenim osobama nastavite od tamo do kuda smo došli s Vašim prethodnicima, da nam u uvijek zahtjevnim vremenima pred nama budete poticaj i ohrabrenje: za naviještanje Radosne vijesti, za oblikovanje svojih života i života društva prema Kristovu otajstvu i za služenje u ljubavi svakomu čovjeku, čuvajući ga od svih pogibelji.

Znamo da je služba zagrebačkoga nadbiskupa za Hrvatsku i za cijeli naš narod iznimno važna i znakovita. Ona izvanjski može djelovati samo kao posebna čast, ali smo svjesni da u svojim najdubljim slojevima živi od sjedinjenosti u ljubavi s Bogom i s Crkvom.

Zbog toga molimo Gospodina da Vas trajno prati svojom snagom te nas sve jača u sigurnosti da on svojih ne ostavlja, i da se po nama snažno očituje kada osluškujemo i vršimo njegovu volju. Bez obzira što će nositi povijest koja je pred nama znamo da će Krist uskrsnuli uvijek biti nov, kao odgovor na svako gibanje u društvu, u gospodarstvu, znanosti, kulturi i politici.

Zato Vas povjeravamo majčinskoj ljubavi naše nebeske Majke koju nebrojenim mjestima častimo širom naše Nadbiskupije, a koja je i ovdje prisutna po liku Majke Božje Bistričke zajedno s likom blaženoga Alojzija Stepinca, čijemu Vas zagovoru preporučujemo, da biste i Vi hrabro započeli svoju službu u ovoj našoj drevnoj nadbiskupiji.

Osjetite otvorenost našega srca i našu dobrodošlicu!

Gospodin uvijek bio s Vama svojim darovima i blagoslovom!