Budi dio naše mreže
Izbornik

Predavanje o vodnjanskim relikvijama i Egidiju Bulešiću u Karmelu Brezovica

Zagreb (IKA)

Umirovljeni svećenik iz Vodnjana preč. Marijan Jelenić pohodio je u srijedu 16. kolovoza 2023. bosonoge karmelićinke u Brezovici u Zagrebu i tom prigodom im je održao predavanja o vodnjanskim relikvijama i slugi Božjem Egidiju Bulešiću.

Preč. Jelenić je redovnice na čelu s majkom Reginom upoznao sa zbirkom 300 relikvija svetih u riznici u Vodnjanu. Sestre su posebice bile zainteresirane za život benediktinske opatice Nikoloze Burse. Njezin život isprepleten je čudesnim zbivanjima od rane mladosti do smrti i sve do danas. Redovnica rođena prije 576 godina u Grčkoj je bila mistikinja. Primjerice, bio joj je objavljen dan smrti – 23. travnja 1523. Njezino tijelo nađeno je neraspadnuto 14 godina nakon ukopa, što je ostalo do danas, rekao je preč. Jelenić.

Karmelićanka je predstavio i život sluge Božjega Egidija Bulešića, uzornog laika, apostola djece, mladih i mornara, koji je umro na glasu svetosti 1929. godine u Puli, u 24. godini života. Kanonski postupak za proglašenje blaženim je završen, napomenuo je predavač. Sestrama je stavio na srce slučaj Egidija koji je veoma potreban današnjim mladima koji se susreću s krizom čovječanstva. Novi naraštaji trebaju naučiti „kvalitetno živjeti u civilizaciji u kojoj neće trebati raditi“, u kojoj se već osjeća zamor i dosada, kada mnogi mladi čine čak i samoubojstva. A Egidije je nadahnuće za sve, upravo kako je laicima poručio Dekret o ulozi laika u Crkvi Drugog vatikanskog sabora, rekao je preč. Jelenić.