Budi dio naše mreže
Izbornik

Predgovor pape Franje u knjizi "Moliti danas. Izazov za pobjedu"

Vatikan (IKA)

Objavljujemo prijevod teksta predgovora pape Franje iz molitvenog priručnika "Moliti danas. Izazov za pobjedu", autora kardinala Angela Comastrija, u izdanju Vatikanske izdavačke kuće. To je prvi svezak u nizu priručnika za Godinu molitve koju je Papa otvorio kao pripremu za Jubilej 2025. godine. Izvorni tekst objavio je Vatican News.

Molitva je dah vjere, ona je njezin najspecifičniji izraz. Kao tihi vapaj koji dolazi iz srca onih koji vjeruju i povjeravaju se Bogu. Nije lako pronaći riječi kojima bi se moglo izraziti ovo otajstvo. Koliko definicija molitve možemo prikupiti od svetaca i duhovnih učitelja, kao i od razmišljanja teologa! Ipak, uvijek i jedino molitva se može opisati u jednostavnosti onih koji ju doživljavaju. Osim toga, Gospodin nas je upozorio da kada molimo ne smijemo trošiti previše riječi, zavaravajući se da ćemo zato biti uslišani. Učio nas je da radije preferiramo šutnju i da se povjerimo Ocu koji zna što nam je potrebno i prije nego što ga zaištemo (v. Mt 6,7-8).

Redoviti jubilej 2025. godine je sada pred nama. Kako se možemo pripremiti za ovaj tako važan događaj za život Crkve ako ne molitvom? Godina 2023. bila je predodređena za ponovno otkrivanje saborskog učenja, sadržanih prije svega u četirima konstitucijama Drugoga vatikanskog sabora. To je način da se održi na životu poslanje koji su nam oci okupljeni na Saboru htjeli dati u ruke, kako bi kroz njegovu provedbu Crkva pomladila svoje lice i primjerenim jezikom navijestila muškarcima i ženama ljepotu vjere našeg vremena. Sada je ova 2024. godina vrijeme pripreme za godinu koja će u potpunosti biti posvećena molitvi. Zapravo, u naše se vrijeme sve više osjeća se potreba za istinskom duhovnošću, koja je sposobna odgovoriti na velika pitanja koja se svakodnevno pojavljuju u našim životima, a uzrokovana su i raznim događajima u svijetu koji nisu vedri. Ekološko-ekonomsko-socijalna kriza pogoršana nedavnom pandemijom; ratovi, posebno onaj u Ukrajini, koji siju smrt, razaranje i siromaštvo; kultura ravnodušnosti i rasipništva nastoji ugušiti težnje za mirom i solidarnošću i marginalizirati Boga iz osobnog i društvenog života… Ovi fenomeni pridonose stvaranju teške klime, koja mnoge ljude sprječava da žive radosno i mirno.

Stoga, svoju molitvu trebamo uzdizati s većom ustrajnošću prema Ocu, kako bi slušao glas onih koji mu se obraćaju s povjerenjem uslišanja. Ova godina posvećena molitvi ni na koji način ne utječe na inicijative za koje svaka pojedina Crkva vjeruje da ih mora planirati u svom svakodnevnom pastoralnom angažmanu. Naprotiv, podsjeća na temelje na kojima se trebaju razvijati različiti pastoralni planovi i naći dosljednost. To je vrijeme u kojem, kako osobno tako i u zajednici, možemo ponovno otkriti radost molitve u njezinim različitim oblicima i izrazima. Značajno je to vrijeme za povećanje sigurnosti naše vjere i pouzdanja u zagovor Djevice Marije i svetaca. Ukratko, u godini u kojoj ćemo iskusiti “školu molitve”, ne uzimajući ništa zdravo za gotovo, osobito u pogledu našeg načina molitve, pozvani smo svaki dan izgovarati kao i ono jednom učenici kada su zamolili Isusa: “Gospodine, nauči nas moliti” (Lk 11,1).

U ovoj smo godini pozvani postati ponizniji i ostaviti mjesta molitvi koja izvire iz Duha Svetoga. On je taj koji zna staviti prave riječi u naša srca i na naša usta da ih Otac čuje. Molitva u Duhu Svetom je ono što nas sjedinjuje s Isusom i omogućuje nam da prionemo uz volju Očevu. Duh je unutarnji Učitelj koji pokazuje na put koji treba slijediti; zahvaljujući njemu samo jedna molitva može postati molitvom cijele Crkve i obrnuto. Ništa kao molitva po Duhu Svetom ne čini kršćane ujedinjenima kao Božja obitelj, koja zna prepoznati svačije potrebe kako bi one postale svačiji zaziv i zagovor. Siguran sam da će biskupi, svećenici, đakoni i katehete u ovoj godini naći najprikladnije načine da postave molitvu u temelje najave nade koju Jubilej 2025. kani učiniti da odjekne u ovom nemirnom vremenu. Zbog toga će doprinos posvećenih osoba, posebice zajednica kontemplativnog života, biti vrlo dragocjen.

Nadam se da će se u svim svetištima svijeta, tim povlaštenim mjestima za molitvu, pojačati inicijative kako bi svaki hodočasnik mogao pronaći oazu mira i ponovno otići srca punog utjehe. Neka osobna i zajednička molitva postane neprestana, bez prekida, po volji Gospodina Isusa (v. Lk 18,1), kako bi se Kraljevstvo Božje širilo i kako bi Evanđelje moglo doći do svakoga tko traži ljubav i oprost. Kako bismo potaknuli ovu Godinu molitve, nastali su ovi kratki tekstovi koji će jednostavnošću svog jezika pomoći da se uđe u različite dimenzije molitve. Zahvaljujem autorima na njihovom doprinosu i rado predajem ove tekstove u vaše ruke, kako bi svatko mogao ponovno otkriti ljepotu povjeravanja sebe Gospodinu s poniznošću i radošću. I ne zaboravite moliti i za mene.