Budi dio naše mreže
Izbornik

Predsjednik Francuske BK zapanjen brojem žrtava spolnih zlostavljanja u Crkvi u Francuskoj

Pariz (IKA)

U svom obraćanju nakon objavljivanja izvješća o zlostavljanjima u Crkvi u Francuskoj mons. Eric de Moulins-Beaufort izrazio je zapanjenost i stid zbog broja onih koji su pretrpjeli zlostavljanja te u ime svih biskupa, svećenika i vjernika žrtve zamolio za oproštenje.

U utorak, 5. listopada objavljeno je 2.500 stranica dugačko završno izvješće o zlostavljanjima u Katoličkoj crkvi u Francuskoj (CIASE) od 1950. godine prema kojem je 216.000 maloljetnih osoba doživjelo seksualna zlostavljanja od strane 3.200 svećenika i redovnika. Ako se tome pridoda i zlostavljanja koja su počinili laici (osobito u školama), taj se broj penje na 330.000. Na predstavljanju izvješća od strane predsjednika istražnog povjerenstva, bivšeg sudca Jean-Marca Sauvea, bili su nazočni predsjednik Francuske biskupske konferencije, nadbiskup Reimsa Eric de Moulins-Beaufort i predsjednica Francuske redovničke konferencije, s. Veronique Margron.

Predsjednik Francuske BK izvješće je nazvao „oštrim, teškim“. Razmjeri fenomena nasilja i seksualnog napada u društvu i Crkvi koje opisujete zapanjujući su, istaknuo je. Njihov broj je veći nego što se strahovalo. To da je izvršen nasrtaj na toliko života djece i mladih, a da gotovo ništa nije uočeno, osuđeno, praćeno, doista je potpuno neshvatljivo. I danas možemo vidjeti unutarnju snagu i hrabrost koja je bila potrebna onima koji su progovorili o nasilju i napadima koje su pretrpjeli. Svjesni smo da su brojni oni koji nisu mogli govoriti i koji ne mogu ili ne žele govoriti. Onima koji su bili žrtve tih zlodjela svećenika, redovnika i drugih osoba u Crkvi, izražavam svoj stid, svoj strah, svoju odlučnost da zajedno s njima radim na tome da se takva zlodjela nikada više ne prešućuje, da se čuje glas žrtava, da se ne prikrivaju činjenice, da nespremnost da se ta zlodjela javno osudi nestane iz stavova crkvenih vlasti, svećenika i pastoralnih djelatnika, svih vjernika. Vjerujte da ovo govorim u ime svih biskupa, rekao je nadbiskup Eric de Moulins-Beaufort.

S katolicima iz Francuske i sa svim Francuzima otkrivamo zastrašujuću sliku koja nam se jutros stavlja pred oči. Upad odrasle osobe u emocionalni i spolni razvoj djeteta ili mlade osobe uvijek je nasilje koje izaziva traumu koju će ta mlada osoba tijekom odrastanja moći prevladati samo po cijenu velikih i strašnih psihičkih i duhovnih borbi… Kad je zlostavljač odrasla osoba koja je član obitelji, otac ili ujak, trauma je još veća. Raste eksponencijalno kada je počinitelj svećenik ili redovnik. Upravo nas ostavlja bez riječi to što su neki od nas uspjeli ili su u mogućnosti preusmjeriti svoju službu u službi svojih nagona. To nas sili i da se više nego ikad preispitujemo kako bismo spremno odgovorili na zastranjenja, rekao je mons. de Moulins-Beaufort.

Žrtve, od kojih su neke tu među nama, a od kojih neke znam po imenu i prezimenu, s kojima sam i drugi biskupi zajedno sa mnom radio u posljednjih nekoliko godina, želim danas moliti za oproštenje. Oprostite svima nama, rekao je predsjednik Francuske BK.

Mi biskupi želimo uvjeriti one koji će jednog dana odlučiti progovoriti, tko god da to bio, da će biti saslušani, shvaćeni ozbiljno i da njihova riječ neće ostati bez učinka. Jaz između naših predviđanja posljednjih godina i brojeva koje je sada utvrdio CIASE uvjerava nas da se nužni rad na pročišćavanju mora nastaviti nesmanjenom snagom. CIASE je napravio ogroman posao. Znamo da to nije bila laka zadaća jer je iznošenje stvarnosti na vidjelo nadmašilo užas i tugu ono što se moglo očekivati.

Izvješće CIASE -a mora se pažljivo čitati. Mi biskupi tome ćemo posvetiti vrijeme priprema za naše plenarno zasjedanje početkom studenoga, pa i kasnije, naravno. Proučit ćemo predložene analize i dane preporuke, dati ocjenu mjera koje smo već poduzeli. Odlučili smo preispitati naš način razumijevanja i predstavljanja svećeničke, biskupske i svećeničke službe; izvješće CIASE poziva nas da budemo još lucidniji. Vrijeme naivnosti i nejasnoća je prošlo, istaknuo je nadbiskup mons. Eric de Moulins-Beaufort.