Budi dio naše mreže
Izbornik

Predsjednik Vlade Plenković primio izaslanstvo franjevačke Kustodije Svete Zemlje

Zagreb (IKA)

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio u četvrtak 7. prosinca izaslanstvo Kustodije Svete Zemlje na čelu s kustosom fra Francescom Pattonom.

U njegovoj su pratnji bili diskret Svete Zemlje fra Sandro Tomašević, gvardijan Franjevačkog samostana u Getsemanskom vrtu fra Siniša Srebrenović, povjerenik za Svetu Zemlju Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ivan Utješinović i koordinator izgradnje Kapele hrvatskih svetaca i blaženika na Pastirskim poljanama u Betlehemu te ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik. Susretu su nazočili ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Branko Bačić i ravnatelj Ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Šime Jerčić.

Kustos Patton je predsjednika Vlade Plenkovića upoznao s nepovoljnim stanjem u kojem se nalaze brojni ljudi, a posebno kršćani u Svetoj Zemlji. Izrazio je otvorenost za svaki vid pomoći socijalnim projektima i ugroženom stanovništvu zahvaćenom ratnim stradanjima. Zahvalio je Vladi Republike Hrvatske na pomoći koju je dala za izgradnju kapele na Pastirskim poljanama koja je bitna spona Svete Zemlje i Hrvatske.

Kustod je napomenu da je više zaslužnih franjevaca kroz minula stoljeća ostavilo duboki trag u životu Kustodije Svete Zemlje, među kojima se ističe protomučenik sv. Nikola Tavelić, Šibenčanin. Uz njega, tu je i kustod Bonifacije iz Dubrovnika, povjesničar fra Jeronim Golubović i fra Jerolim Mihaić koji je otkupio prostor za crkvu na brdu Nebo i omogućio vraćanje u posjed franjevcima Dvorane Posljednje večere. U red zaslužnika ubrajaju se i braća Brankovići koji su otkupili Getsemanski vrt i darovali ga franjevcima.

Predsjednik Vlade Plenković zahvalio je kako Kustodiji, tako i hrvatskim franjevcima koji djeluju u Svetoj Zemlji na svemu što čine, kako za tamošnje kršćane, tako i za živu prisutnost na svetim mjestima. Napomenuo je da je Vlada RH preko Kustodije Svete Zemlje uputila pomoć stradalom sirijskom stanovništvu te stradalima u Gazi. Izrazio je nadu da će ratna djelovanja što prije završiti kako bi se vratio potreban mir.

Kustod Patton je predsjedniku Vlade Plenkoviću darovao „Betlehemsku zvijezdu“ kao dar franjevaca iz Svete Zemlje. Radi se o ručnom radu betlehemskih kršćana izrađenom od maslinova drveta i sedefne školjke. Izrada ovakvih suvenira tradicionalno je zanimanje autohtonog stanovništva i to im je jedini izvor prihoda.