Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljanje knjige nadbiskupa Eterovića "Sveta Stolica i Hrvatska. Priznanje – Ugovori – Suradnja"

Zagreb (IKA)

Knjiga apostolskog nuncija u Njemačkoj nadbiskupa Nikole Eterovića “Sveta Stolica i Hrvatska. Priznanje – Ugovori – Suradnja” bit će predstavljena u srijedu 23. listopada u 19 sati u dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta, Kaptol 29a u Zagrebu.

Pozdravnu riječ uputit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. U predstavljanju sudjeluju ministar vanjskih poslova RH Gordan Grlić Radman, profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu dr. Frane Staničić i pročelnik Katedre kanonskog prava na KBF-u u Zagrebu prof. dr. Josip Šalković.

Zahvalnu riječ uputit će nadbiskup Eterović. U glazbenom dijelu sudjeluju Mirta Lice, harfa i Petra Čavka, mezzosopran.

Knjiga, koju je objavila Kršćanska sadašnjost, odgovara na niz pitanja: zašto se Sveta Stolica zauzimala za međunarodno priznanje RH, kakav pravni sustav odnosa između države i Crkve vrijedi u Hrvatskoj, je li suradnja Crkve i države u suprotnosti s načelom da su država i Crkva svaka u svojem poretku neovisne i samostalne, koje druge države imaju slične ugovore sa Svetom Stolicom kao i Republika Hrvatska, koliko je bilo službenih susreta predstavnika Svete Stolice i Republike Hrvatske, koji su sveci i blaženici živjeli na područjima na kojima danas prebivaju Hrvati te koji su prioriteti Svete Stolice u međunarodnoj zajednici?

U predgovoru je kardinal Bozanić istaknuo da je nadbiskup Eterović napisao dragocjenu knjigu. „Nju je napisao ponajprije izvrstan poznavatelj onoga o čemu piše, a k tomu je čovjek koji u sebi, svojoj osobnosti i službi lijepo povezuje pojmove iz naslova knjige, jer je kao Hrvat skoro četrdeset godina u službi Svete Stolice. Osim toga, sam je dionik povijesnih događanja o kojima piše. Sve se to troje odražava u ovome djelu koje će mnogima pomoći poslužiti kao izvor točnih informacija i kao svojevrsni priručnik polazišta za stvaranje plodonosnih interpretacija“, piše kardinal Bozanić.

Najavljujući predstavljanje knjige u Aktualnom Hrvatskoga katoličkog radija, pomoćnik direktora Kršćanske sadašnjosti Anton Šuljić rekao je da je nadbiskup Eterović najpozvaniji govoriti o odnosima Svete Stolice i Hrvatske, o priznanju, ugovorima i suradnji. On daje široki kontekst te suradnje, povijesni kontekst, ali i tumači zašto su ti ugovori konkordatskog tipa i je li Crkva privilegirana. On tvrdi da to nije slučaj, jer iza Katoličke Crkve u Hrvatskoj stoji jedna država i zato su ti ugovori međunarodnog karaktera, pojasnio je Šuljić.