Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena fotomonografija „Nogometna reprezentacija hrvatskih svećenika u službi ljubavi i zajedništva“

Zagreb (IKA)

Predstavljanje fotomonografije „Nogometna reprezentacija hrvatskih svećenika u službi ljubavi i zajedništva“ održana je u ponedjeljak 11. prosinca u crkvi sv. Nikole biskupa u zagrebačkom Stenjevcu.

Susret je započeo misom zahvalnicom koju je predvodio zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski koji se između ostalog, u svojoj homiliji osvrnuo na četvoricu prijatelja koji su nemoćnoga doveli Isusa poručivši okupljenima da tako i  “vi, uporno, domišljato i hrabro, poput njih, privodite ljude pred Isusa kako su to činili ovi prijatelji. Dok sportskim natjecanjima gradite prijateljstvo i jačate svoju volju, ne zaboravite da zajedno s braćom i sestrama koji su vam povjereni u svojim pastoralnim službama, tako trčite da dobijete neuveli vijenac slave koji vam je Krist pripravio”.

Na predstavljanju fotomonografije „Nogometna reprezentacija hrvatskih svećenika u službi ljubavi i zajedništva“, govorio je izbornik Nogometne reprezentacije hrvatskih svećenika Krešimir Žinić, u ime nakladnika Glasa Koncila v. d. direktora Branimir Stanić, izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač, viši savjetnik predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Zorislav Srebrić, a susret je moderirala urednica Vjerskog programa Hrvatskoga katoličkog radija Tanja Maleš.

Vlč. Krešimir Žinić, izbornik Hrvatske svećeničke reprezentacije pojasnio je kako je došlo do stvaranja hrvatske reprezentacije svećenika. “Naša nogometna reprezentacija nastala je sasvim spontano. Vlč. Vilim Koretić zajedno sa još jednim Hrvatom dogovorio je tu povijesnu utakmicu u Sisku, krajem svibnja 1995. Prisjetimo se, Oluja je bila tek nešto kasnije. Održana utakmica je odigrana tek desetak kilometara od bojišnice. Svećenička reprezentacija Hrvatske i Austrije odigrala je utakmicu i to humanitarnu svrhu. Odlučili su da će igrati za obitelji poginulih hrvatskih branitelja i tom su notom odredili hrvatsku svećeničku nogometnu reprezentaciju. Kada smo promišljali koji naslov dati ovoj fotomonografiji, onda nismo mogli ništa drugo nego izabrati – ljubav i zajedništvo”, rekao je vlč. Žinić te u nastavku naglasio, između ostalog, da je “prioritet uvijek bio svećenički poziv. Znalo se kada su naše obveze, a onima koji su nas pozivali na igru, htjeli smo donijeti Krista”.

Glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić izrazio je zadovoljstvo u ostvarenju ideje o stvaranju fotomonografije na koju je potaknuo vlč. Krešimir Žinić. “Kao izdavačka kuća sretni smo da nam je povjerena ta zadaća. Kada je vlč. Žinić došao s idejom da se ukoriče ova gotovo tri desetljeća svećeničke reprezentacije, rado smo pristali na tu ideju jer smo svećeničku reprezentaciju redovito godinama pratili, gledali kako grade svoj ugled, pratili njihova međunarodna gostovanja i brojne postignute uspjehe i mogli smo se uvjeriti kako su svih ovih godinama bili hrvatski duhovni veleposlanici na crkvenim, domaćim i stranim nogometnim terenima”, rekao je Stanić te primijetio da je svećenike nogometaše reprezentacijski značaj djelovanja “gurao” prema profesionalnom nogometu, a pojam svećenika vraćao ih je temelju njihova poziva.

Zorislav Srebrić, viši savjetnik predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza podsjetio je, među ostalim i na veliki uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije te zanos koji nogomet budi među hrvatskim narodom.

“Svaki od nas koji direktno ili indirektno zastupa Hrvatski nogometni savez ima privilegiju pozdraviti vas u ime čitavog Saveza i svih onih koji su pobornici izuzetno važne društvene aktivnosti. Nogometna aktivnost, na svoj način je pružila svom narodu veliko zadovoljstvo u različitim dobima svoje povijesti” rekao je Srebrić te povijesnim pregledom početaka nogometa u Hrvatskoj podsjetio na neke važne događaje i sportskih uspjeha. Na kraju svojeg govora naglasio je da je u srpnju 2018. povratak Hrvatske nogometne reprezentacije s osvojenim srebrom iz Rusije zapravo bio ” spontani referendum hrvatskog naroda i građanstva koji su izrazili svoje osjećaja i uvjerenja u odnosu na sport. Sjećamo se kako je to bilo veliko veselje. Naša suradnja sa hrvatska svećeničkom reprezentacijom se manifestirala kroz svih ovih dvadeset godina i zbog toga autori i organizatori večerašnje svečanosti zaslužuju veliki pljesak i tako im svi možemo reći jedno veliko hvala”.

Glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač obratio se okupljenima istaknuvši, među ostalim, da je našim sportašima vjera u krvi. “Iskreno čestitam našim svećenicima jer svećenička reprezentacija promiče fair play, zajedništvo, ljubav i dobrotu. To je ono što svećenici promiču već gotovo tri desetljeća. Nadam se da će se mladi svećenici priključiti i nastaviti ovu tradiciju”.

Okupljenima se kao posljednji govornik kratko obratio i izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije, Zlatko Dalić koji je zahvalio na podršci i čestitao svećeničkoj reprezentaciji na svim uspjesima koje je do danas ostvarila zaželjevši pritom svima okupljenima blagoslovljen iščekivanje Božića.

Po završetku susreta svim sudionicima predstavljanja fotomonografije „Nogometna reprezentacija hrvatskih svećenika u službi ljubavi i zajedništva“ uručeni su prigodni darovi.

Foto: Dario Zürchauer// Pomoćni zagrebački biskup, mons. Mijo Gorski

 

Foto: Dario Zürchauer// Vlč. Krešimir Žinić