Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena knjiga „Dubrovnik je odsada i moj grad“ nadbiskupa Želimira Puljića

Zagreb (IKA)

Knjiga zadarskoga nadbiskupa u miru Želimira Puljića „Dubrovnik je odsada i moj grad“ predstavljena je u zagrebačkoj crkvi sv. Blaža u četvrtak 6. lipnja, na 21. obljetnicu pohoda pape Ivana Pavla II. Dubrovniku i proglašenja blaženom Marije Propetoga Petković.

Riječ je o monografiji koja dokumentira pohod pape Dubrovniku, ali i snažnu povezanost između toga grada i sv. Ivana Pavla II.

Mons. Puljić koji je na službi dubrovačkoga biskupa bio od 1989. do 2010. te je ugostio papu Ivana Pavla II. u Dubrovniku 2003. godine, rekao je da je s osobitom ljubavlju i naklonošću napisao knjigu. „Ona je kao izraz nikada dovoljno izrečene zahvalnosti i poštovanja prema Dubrovniku, sv. Vlahu te sv. Ivanu Pavlu II. Njih sve troje vidno su utjecali na moj životni hod vjernika, svećenika i biskupa, pa im ovom monografijom iz dubine duše harno zahvaljujem. Providnost je ovu dvojicu svetaca vezala na zajedničkom zadatku tkanja povijesti u Parčevu Gradu na kraju drugoga i na početku trećega tisućljeća hoda Crkve Kristove. Neka sada naš dragi Parac skupa s počasnim građaninom Dubrovnika, vodi brigu i na kopnu i na moru o Gradu i Crkvi našega juga Hrvatske“, rekao je, uz riječ zahvale mnogima koji su sudjelovali u priređivanju zagrebačkoga predstavljanja knjige.

Nadbiskup Puljić posebno se uz predstavljanje knjige prisjetio dragih sjećanja na nezaboravnoga papu Ivana Pavla II. riječima: „Hrvatski narod ne bi smio nikada zaboraviti njegovu očinsku brigu koju je pokazao kad nam je bilo najteže, u vrijeme Domovinskoga rata. Nije se, naime, tih dana umarao moliti za mir te činiti sve što je bilo u njegovoj moći da se obustave ratna stradanja i ‚zaustavi ruku koja ubija‘. (…) Posebice smo zahvalni što su Papine noge tri puta stupale Lijepom Našom. A njegove ruke blagoslivljale ljude, obitelji i zemlju našu. Zahvalni smo Ivanu Pavlu II. za misijsku vatru koju je zapalio, kao i za ljubav i brigu koju je prema nama očitovao.“

Predsjednica Društva Dubrovčana i prijatelja dubrovačke starine u Zagrebu Nikolina Klaić govorila je o posebnom odnosu između Ivana Pavla II. i Dubrovnika. „Monografija donosi niz autentičnih dokumenata, do sada neprikazanih fotografija te upoznaje čitatelje sa zanimljivim detaljima i događajima želeći oteti zaboravu važne povijesne činjenice o Papinom posjetu. S njegovim dolaskom u Dubrovnik, kao da je započelo neko novo vrijeme koje je svima dalo radost i nadu. Nismo bili sami, Papa je s nama. Ovo djelo jasno ističe koliko je taj posjet bio značajan za Dubrovnik, ali i za cijelu Hrvatsku“, poručila je.

Osvrt na knjigu dao je arhivist i prevoditelj mr. sc. Petar Marija Radelj iznijevši posebnost monografije u činjenici da je ona jedina od 30-ak drugih posvećenih Papinim pohodima Hrvatskoj i BiH koju je napisao mjesni biskup, kao i da je dugo sazrijevala – gotovo 15 godina od pohoda pape Ivana Pavla II. Dubrovniku.

Na svečanosti je predstavljena i brošura nadbiskupa Puljića „Europo, pronađi sebe i oživi svoje korijenje!“, o kojoj je govorio novinar Andrija Jarak. Iznio je osobno svjedočanstvo o nadbiskupu kojega je upoznao kao mladi branitelj Dubrovnika. „Otada su mi se urezale biskupove riječi Sinko, čuvaj obraz. Čuvajte svoj dom, čuvajte svoj grad, pazite što radite! Zato ga doživljavam kao drugoga oca, on nam je svima koji smo ostali u Gradu kada su nas napali barbari pružao nadu i utjehu. Bio je moralna vertikala, obilazio nas je po položajima i odlučio je unatoč svemu ostati u Gradu i ne napustiti ga“, posvjedočio je.

Predstavljanje je organiziralo Društvo Dubrovčana u Zagrebu, a među ostalima nazočili su potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, potpredsjednik Vlade Branko Bačić te provincijska predstojnica Družbe kćeri Milosrđa s. M. Mirjam Gadža. Glazbeni obol svečanosti dali su prvakinja Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu Dubravka Šeparović Mušović te Pučki pivači Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.