Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljene Izjave i odluke Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije na korizmenom susretu za svećenike

Zagreb (IKA)

Knjiga Izjava i odluka Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije predstavljena je na korizmenom susretu svećenika koji djeluju u središnjim ustanovama Zagrebačke nadbiskupije, visokim učilištima, članova Prvostolnog kaptola zagrebačkog i Zbora prebendara Prvostolne crkve zagrebačke, koji je održan 23. veljače u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu.

Na početku susreta zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić pozdravio je sve okupljene, a na osobit način novoimenovanog nadbiskupa koadjutora zagrebačkog mons. Dražena Kutlešu kojem je još jednom čestitao na imenovanju.

Mons. Kutleša zahvalio je kardinalu na pozdravnim riječima i izraženoj dobrodošlici te istaknuo važnost sinode. „Temeljno za sinodalni hod jest zajedništvo, suradnja i poslanje. Te smo riječi stalno ponavljali, ali možda kada ih stavimo u pravi kontekst onda imaju svoje pravo značenje”, rekao je mons. Kutleša te nadodao: „Mi smo na jednoj barci, na jednom brodu i trebamo svi skupa surađivati. Mi trebamo krenuti od jednog polazišta, od jedne luke do druge. Kako ćemo na tom moru upravljati ovisi o nama, kako ćemo surađivati i kako ćemo vršiti svoje poslanje”.

Kardinal Bozanić u uvodnom izlaganju istaknuo je da će se na korizmenim susretima svećenika Zagrebačke nadbiskupije predstaviti i predati knjiga Izjava i odluka Druge sinode zagrebačke nadbiskupije koja predstavlja sažetak sinodalnog hoda Zagrebačke nadbiskupije. „Kad pogledamo unatrag, Sinoda nas nije izvukla iz redovitosti crkvenog života nego je ona, ako gledamo unatrag svih dvadesetak godina, ona je na neki način donijela novi dinamizam, novi intenzitet u redovitost crkvenog života”, rekao je kardinal Bozanić i nadodao da „ova knjiga nije niti fotografija onoga što se dogodilo na sinodskim zasjedanjima niti kronika, nego plod sveg procesa tako da ona prihvaća ono što je bilo tamo učinjeno i rečeno, ali ona je dokument današnjeg vremena koji se želio ogledati o svim novim crkvenim dokumentima što će se moći dobro vidjeti kad se bude listalo knjigu”.

„Ovo je smjerodavni dokument i zakonodavni. Smjerodavni pokazuje smjer koji je odabrala naša Crkva što je shvatila slušajući nadahnuća Duha Svetoga, ali je i zakonodavni: ili u izričitom obliku gdje točno određuje što ili gdje određuje da se o tome donese ili nova odredba ili novi propis ili novi dokument”, istaknuo je kardinal i potaknuo svećenike da ga prouče, ali i približe vjernicima laicima te je nadodao da ga je potrebno čitati s puno pouzdanja i povjerenja.

Zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško u prvom izlaganju govorio je o crkvenosti te je istaknuo kako je ona nešto više od ključa čitanja Dokumenta. „Kao što je cijela Knjiga podloga za ostvarivanje desiderata i zadaća koje smo sebi naznačili da trebaju iz nje proizići u obliku promjena, dorada, novih dinamizama i dokumenata, rođenih u životnosti zajednica, tako je uvodni dio o crkvenosti poput matrice s kojom su vezani svi i pojedini brojevi, a zatim i poput ‘odskočne daske’ za nove poglede i uzlete”, istaknuo je biskup Šaško te nadodao da se „svaki dio, svaki broj ove knjige može čitati zasebno. Najčešće se to i čini: potraži se neka tema u kazalima i među brojevima te se može dobiti dojam da je to sve što je rečeno ili što je važno, međutim to vodi do okrnjene slike. Za svaki od izrijeka važno je ne zaboraviti podlogu o crkvenosti”.

U drugom predavanju zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski predstavio je dijelove Knjige koji se odnose na okupljene svećenike. Istaknuo je da je ta knjiga temeljni dokument za obnovu nadbiskupije u kojem se potiče suodgovornost i sudjelovanje u nadbiskupijskom pastoralu te da su susreti na koje se okupljaju trenutci rasta u svjetlu odredbi i smjernica za izgradnju crkvenog zajedništva. Osobito je istaknuo nove uloge i zaduženja Nadbiskupskog duhovnog stola, Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije, Nadbiskupijskog pastoralnog instituta, Prvostolnog kaptola zagrebačkog, Zbora prebendara Prvostolne crkve, Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa, Međubiskupijskog sjemeništa, Povjerenstva za zaštitu maloljetnika, Zagrebačkog Caritasa, Ustanove za uzdržavanje klera, Ureda za kulturna dobra, Hrvatskog katoličkog sveučilišta,… „Želio bih istaknuti da iza svakog ovog ureda, povjerenstva ili ustanove stoji određena osoba o kojoj najviše ovisi funkcionalnost. U knjizi Sinode je sve lijepo napisano i pravno utemeljeno, no hoće li to dobiti život to ne ovisi o knjizi, to ovisi o nama. (…) Knjiga Sinode nije roman, ona je priručnik, uvijek na dohvat ruke u kojemu možemo naći potrebne odluke i smjernice za naše djelovanje”, zaključio je biskup Gorski.

Na kraju susreta okupljenim svećenicima obratio se tajnik Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije izv. prof. dr. sc. Denis Barić koji je istaknuo da će tekst Izjava i odluka Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije u vremenima pred nama biti prepoznatljivo bilo života i djelovanja u Zagrebačkoj nadbiskupiji. „O knjizi Sinode valja progovoriti, odnosno u Izjave i odluke valja gledati pogledom unatrag: Jedino se pogledom unatrag može u potpunosti razumjeti nastanak ove Knjige, njezin značaji poruka kako za Nadbiskupiju tako i za sve dionike nadbiskupijske zajednice”, istaknuo je dr. sc. Barić te je nadodao kako nakon objavljivanja knjige Sinode pogled treba usmjeriti naprijed.

„Neka nam stoga, iskustvo prijeđenoga hoda tijekom Sinode pomogne ne posustati, već neka nam bude poticaj da smjerodavni i zakonodavni tekst Zagrebačke nadbiskupije postane ponajprije dijelom našega života kako bi potom taj tekst po nama mogao biti kvasac koji će pridonijeti napretku Zagrebačke nadbiskupije i hrvatskoga društva u cjelini, u skladu s ljudskim i kršćanskim vrijednostima”, zaključio je dr. sc. Barić.

Na kraju susreta svećenicima je darovana knjiga Izjave i odluke Druge sinode zagrebačke nadbiskupije, kao i Spomen-medalja XXV. obljetnice nadbiskupske službe kardinala Josipa Bozanića, zagrebačkoga nadbiskupa metropolita.