Budi dio naše mreže
Izbornik

Prefekt Ruffini: Puka povezanost nije dovoljna za komunikaciju

Seul (IKA)

Prefekt Dikasterija za komunikaciju Paolo Ruffini održao je govor na svjetskom kongresu organizacije SIGNIS – nevladine Svjetske katoličke udruge za komunikaciju, koji se održava u Seulu, objavio je 16. kolovoza Vatican News.

Ove godine kongres SIGNIS-a se održava o temi „Mir u digitalnom svijetu“, a održava se u glavnom gradu Južne Koreje do 19. kolovoza.

Prefekt Ruffini u govoru je podsjetio da je jedini način kako odgovoriti na izazov tehnologije ne smatrati ju idolom. Postoje određene stvari koje tehnologija nikada ne može zamijeniti, uključujući slobodu, susret, iznenađenje neočekivanog, obraćenje, izljev domišljatosti, besplatnu ljubav – naglasio je.

Hiperpovezani, a opet usamljeni

Prefekt Dikasterija za komunikaciju podsjetio je da tehnologija, plod ljudske domišljatosti, sada omogućuje stvarnosti koje su bile nezamislive prije samo nekoliko desetljeća, kao što su telekonferencije, telemedicina, e-trgovina.

Ali paradoks našeg vremena jest da smo hiperpovezani, a istovremeno usamljeni. Problem je upravo ovdje: kada više nema komunikacije, nego samo povezanost. Tada se trebamo preispitati, napraviti osobni i kolektivni ispit savjesti – kazao je.

Za neka su pitanja potrebni odgovori. Kako je moguće biti istovremeno hiperpovezan i užasno sam? Što nedostaje našoj povezanosti da može premostiti tu usamljenost, a koja je dovoljno jaka da izdrži tijek vremena? – upitao je Ruffini.

Jedini način da odgovorimo na izazov tehnologije je da o njoj ne razmišljamo kao o idolu. Ali i da ju ne demoniziramo. Ne vjerovati da ona ima zadatak otkupiti čovječanstvo, ali, također, ne misliti da propast ovisi o tomu – istaknuo je .

Sreću se ne može kupiti

Ruffini se je također prisjetio posjeta pape Franje Južnoj Koreji 2014. godine, kada je  odgovorio jednoj djevojci tijekom susreta s mladima u svetištu Solmoe, ističući tada da se sreću ne može kupiti. Kada god kupite sreću ubrzo shvatite da je nestala… Sreća koju kupite ne traje. Samo je sreća ljubavi ona koja traje – rekao je tom prigodom Sveti Otac.

Prefekt Dikasterija za komunikaciju dodao je da konzumerizam zamjenjuje kratkoročno zadovoljstvo za dublju i trajniju sreću. Znamo da nismo samo potrošači, a kamoli objekti koje treba konzumirati. Vrlo dobro znamo da nas samo odnos – utemeljen na ljubavi – može učiniti manje usamljenima, može trajati i usrećiti nas.

A ljubav se temelji na toj najvećoj krhkosti, a to je potreba za ljubavlju; voljeti i biti ljubljen; davati i darivati ​​se. Ovdje je korijen svake komunikacije. Evo razloga zašto sama povezanost nije dovoljna – istaknuo je.

Društvene mreže

Između ostaloga usredotočio se i na društvene mreže. Kao što je papa Franjo napisao u poruci za 53. Dan društvenih komunikacija, te mreže nisu automatski sinonim za zajednicu: prečesto se njihov identitet temelji na protivljenju drugome, osobi izvan grupe.

Prečesto se definiramo polazeći od onoga što nas dijeli, a ne od onoga što nas spaja. To daje povoda sumnji i iskaljivanju svake vrste predrasuda. A ono što bi trebao biti prozor u svijet, postaje izlog za iskazivanje osobnog narcizma – rekao je Ruffini.

Novi humanizam

Izazov dobrog novinarstva, koji je također izazov SIGNIS-a, jest pronaći nove načine za novu komunikaciju, uključiti žanrove i jezike fokusirajući se na dijalog, a ne na marketing ideja; na inteligenciju kao moralnu kategoriju, a ne kao fanatični moralizam gomile – nastavio je.

Podsjetio je i kako je papa Franjo potaknuo na kreativnost prije nekoliko tjedana u Quebecu, sposobnu „doprijeti do ljudi ondje gdje žive, pronalazeći prilike za slušanje, dijalog i susret. Moramo se vratiti jednostavnosti i entuzijazmu Djela apostolskih.“

Možemo satkati novu ideju građanstva. Možemo biti protagonisti novog humanizma, utjelovljenog u aktivnim i participativnim zajednicama – rekao je vatikanski prefekt, apelirajući na sve katoličke komunikatore, katoličke novinare i sve muškarce i žene dobre volje, angažirane „na teškom i velikom polju komunikacije“.

Svjetski kongres SIGNIS-a

Ovogodišnji Svjetski kongres SIGNIS-a posebno je orijentiran na sastanke uživo i virtualne konferencije o korištenju medija, uključujući društvene mreže.

„Korištenje digitalnih medija, posebice društvenih mreža“ potaknulo je niz ozbiljnih etičkih pitanja koja zahtijevaju mudru i pronicljivu prosudbu od komunikatora i svih onih kojih se to tiče, s autentičnošću i kvalitetom ljudskih odnosa. Ponekad i na nekim mjestima medijske stranice postale su mjesta toksičnosti, govora mržnje i lažnih vijesti. U suočavanju s ovim izazovom, SIGNIS može igrati važnu ulogu kroz medijsko obrazovanje, umrežavanje katoličkih medija i suprotstavljanje lažima i dezinformacijama, piše u poruci koju je papa Franjo poslao SIGNIS-u uoči kongresa, objavio je Vatican News.