Budi dio naše mreže
Izbornik

Procesija u Pirovcu s likom Gospe od Zdravlja uz molitvu za zaustavljanje pandemije

Pirovac (IKA)

Župljani pirovačke Župe Gospe od Karmela, na čelu sa župnikom Hrvojem Kolakom, u nedjelju 6. rujna u sklopu večernje mise prošli su središtem Pirovca u tradicionalnoj procesiji sa slikom Gospe od Zdravlja s nakanom za zdravlje svih vjernika ovoga kraja, ali i s molitvom za zaustavljanje aktualne pandemije koronavirusa.

Ova tradicionalna procesija održava se dvaput godišnje: prve nedjelje u rujnu, te na blagdan Prikazanja Blažene Djevice Marije u hramu – Gospe od Zdravlja – koji se slavi 21. studenoga.

Riječ je o povijesnom zavjetu Gospi vjernika Pirovca, ali i šireg šibenskog kraja, koja je zaustavila pandemiju kuge na ovim prostorima. Primjerice, smrtonosna kuga počela se širiti gradom Šibenikom 8. lipnja 1649. godine, te je tada najveći dalmatinski grad, koji je u to vrijeme imao oko deset tisuća stanovnika, svela na samo tisuću i pol stanovnika čime mu je posve promijenila razvojni tijek.
Podsjetimo, slavljenje blagdana Gospe od Zdravlja uvriježilo se u našim krajevima nakon što je tradicija započela u Mletačkoj Republici (Venecije) sredinom 17. stoljeća. Tada su, naime, podignute mnoge crkve i kapele diljem Mletačke Republike u čast Gospi koja je, vjeruje se, zaustavila pandemiju kuge koja se proširila Mletačkom Republikom 30-tih godina 17. stoljeća.

Primjerice, tijekom 1630. godine kuga je samo u Veneciji odnijela 80 tisuća života ili gotovo trećinu stanovništva. I u skladu s tim, Mlečani su se zavjetovali i Gospi u čast su podigli, među ostalim, i poznatu crkvu Madonna della salute (Gospa od Zdravlja) smještenu nasuprot Trgu sv. Marka koju i danas svaki posjetitelj Venecije može razgledati.
Pirovačku drevnu župnu crkvu Gospe od Karmela koja se nalazi u staroj jezgri mjesta nakon višegodišnje obnove blagoslovio je 24. studenoga 2018. godine šibenski biskup Tomislav Rogić tijekom svečanog misnog slavlja za vrijeme kojeg je blagoslovljen i oltar.

Crkvu je podigla šibenska plemićka obitelj Draganić 1506. godine nakon što su kupili Zlosela (naime, tada se tako, a od 1930. nosi ime Pirovac) od grofovske obitelji Mišić s kojima su bili u rodbinskoj vezi, a koja je rekonstruirana u baroknom stilu u 18. stoljeću.