Budi dio naše mreže
Izbornik

Prodajom Lamborginija pape Franje u Iraku dovršena dva projekta

Bashiqa (IKA)

Papinska zaklada Pomoć Crkvi u nevolji izvijestila je 2. ožujka da su sredstvima od prodaje Lamborghinija Huracána kojega je papa Franjo dobio na dar 2017., u Iraku dovršena dva građevinska projekta kao pomoć kršćanskoj zajednici stradaloj u terorističkim napadima, prenijelo je Bitno.

Svetom Ocu personalizirani automobil darovao je istoimeni proizvođač automobila na audijenciji u studenom 2017. Nakon što ga je Papa blagoslovio i potpisao, prodan je na aukciji za 789 600 eura.

Papinska zaklada Pomoć Crkvi u nevolji izvijestila je da je od tog iznosa odmah primila 200 tisuća eura za dovršetak dva građevinska projekta u Bashiqi u Iraku. Zahvaljujući donaciji, završeni su uoči Papinog pohoda toj zemlji.

Riječ je medicinskoj školi i vrtiću Naše Gospe siro-katoličke zajednice, koje su dijelom razorili džihadisti tzv. Islamske države. Nova zgrada, na čiju su izgradnju utrošene 34 tisuće eura, primat će 70-ak djece. S ostalih 166 tisuća eura, uz još 124 tisuće eura od privatnih dobročinitelja, rekonstruiran je višenamjenski centar Djevice Marije koji je bio potpuno razoren.

„S dva spomenuta projekta, Pomoć Crkvi u nevolji željela je odati počast donaciji Svetog Oca, stavljajući se na konkretan način uz kršćane koje je napao ISIS. Sretni smo što su dovršeni prije povijesnog apostolskog putovanja samog Franje u Irak“, izjavio je direktor Zaklade Alessandro Monteduro.

Prema podacima koje Zaklada ima, 45% obitelji koje je ISIS protjerao s područja Ninivske doline vratilo se u svoje domove do siječnja 2021.

Ostatak novaca od prodaje Lamborghinija Papa je odlučio uplatiti na račune humanitarnih udruga koje djeluju u Africi i Aziji te zajednici Papa Ivan XXII. koja pomaže siromasima, ovisnicima, obiteljima s poteškoćama i ostalima u potrebi, prenijelo je Bitno.