Budi dio naše mreže
Izbornik

Prof. Tenace: „Klerikalizacija predstavlja opasnost i za svećenike i za vjernike“

Vatikan (IKA)

Profesorica teologije na Papinskom sveučilištu Gregoriana Michelina Tenace kritizirala je klerikalizaciju u Crkvi te je naglasila kako svećenički poziv mora biti u opreci s moći i vlašću, prenosi agencija SIR.

„Zbog problema zlostavljanja postalo je još hitnije preispitati razlučivanja zvanja i formacije, jer svećenikov poziv mora biti upravo u opreci s moći: njega mora voditi želja da služi Kristu na način da bude sluga po uzoru na Krista“. Izjavila je to Michelina Tenace, profesorica teologije na Papinskom sveučilištu Gregoriana odgovarajući na pitanja novinara tijekom tiskovne konferencije na kojoj je – u izravnom prijenosu iz Tiskovnog ureda Svete Stolice – predstavljen Međunarodni teološki simpozij „Za utemeljujuću teologiju svećeništva“ koji će se na poticaj Kongregacije za biskupe održati 17. do 19. veljače 2022.

„Jedan od načina da se provjeri poziv na svećeništvo trebao bi biti taj da se ne teži ikojoj moći“, smatra talijanska teologinja koja je u svom obraćanju istaknula da „klerikalizacija predstavlja opasnost i za svećenike i za vjernike: svećeništvo poistovjećuje s vlašću, a ne služenjem, biti alter Christus pred oltarom shvaća kao privilegij, a ne kao odgovornost koja se tiče svih vjernika“. „Klerikalizam – prema teologinji Tenace – proizlazi iz vizije svećenika kao onoga koji je izoliran, iznad svih i papa Franjo često skreće pozornost na tu opasnost. U tom pogrešnom pristupu postoji i opasnost da imamo svećenike koji su satrveni idealizacijom svemoći ili zahtjevima vjernika“.

„Svećenikova moć je moć ljubavi, to je snaga Uskrsloga“, rekao je prefekt Kongregacije za biskupe Marc Ouellet odgovarajući na pitanja novinara: „Svećenička služba mora uvijek ostati na obzoru te ljubavi koja se spustila do krajnjih granica kako bi doprla do čovjeka u njegovu paklu i vratila ga u zajedništvo s Ocem dajući mu Duha Svetoga”. „Moć je pomalo užasna riječ koja se u svijetu zloupotrebljava“, primijetio je kardinal Ouellet: „Međutim, kad se svećenik klerikalizira postaje svjetovan, shvaća vlast kao izdizanje iznad drugih i zapovijedanje, a to je zastranjenje.“