Budi dio naše mreže
Izbornik

Propovijed biskupa Petra Palića na trodnevnici uoči ređenja mons. Vidovića

Hvar (IKA)

Prvi dan trodnevlja uoči biskupskoga ređenja mons. Ranka Vidovića, Hvar, srijeda 19. svibnja 2021.

Čitanja: Dj 20, 28-38, Ev: Iv 17, 11b-19

1. Biblijska čitanja koja smo čuli svjedočanstvo su koliko Božja Riječ dodiruje i prožima našu svakodnevicu i svaki trenutak našega života, tim više što današnja čitanja nisu posebno birana za ovu prigodu, nego su dio slijeda Božje Riječi u liturgijskom vremenu u kojemu se nalazimo.

Međutim, u današnjoj Božjoj Riječi čitamo i otkrivamo barem djelomično prožimanje Pavlove stvarnosti i njegove službe i službe pastira koju sam osobno vršio u ovoj biskupiji, a za koju je odabran i koju će u subotu preuzeti novi hvarski biskup mons. Ranko Vidović.

2. Naš se ljudski život sastoji od susreta i oproštaja, dolazaka i odlazaka. Kad dugogodišnji zaposlenik odlazi u mirovinu, njegova se tvrtka oprašta od njega. Prijatelji priređuju oproštaj od prijatelja. Župnici se premještaju i župljani se opraštaju od župnika. I biskupi, kao pastiri jedne biskupije, jedne partikularne Crkve bivaju premješteni iz jedne zajednice u drugu. Na oproštajima vlada različita atmosfera i različiti osjećaji preplavljuju sudionike.

O jednom takvom oproštaju i ispraćaju govori i današnji odlomak iz Djela apostolskih. Riječ je o oproštaju među pastirima, točnije među pastirima duša. Pastir Pavao je pratio Crkvu u Efezu u njezinim prvim danima i brinuo se da je vode domaći pastiri ili „starješine“. Na kraju svoga trećeg misionarskog putovanja, Pavao se ponovno sastaje s tim starješinama iz Efeza i oprašta se od njih. Pavao je znao da je to oproštaj zauvijek i to im je iskreno i rekao. Susret je bio dirljiv, kako čitamo u opisu. Međutim, nije emotivni način oproštaja u ovoj situaciji važan i presudan. Nema izvješća o zahvalnim govorima i o darovima. Ono što je važno u ovom oproštaju je Pavlova propovijed. Iz ove propovijedi možemo naučiti mnogo o naravi kršćanske zajednice i naravi službe pastira koju je Krist ustanovio, a koje Duh Sveti postavlja. (usp. Dj 20, 28)

3. Pavlova propovijed sastoji se od dva dijela. Možemo je sažeti u dvije riječi: „svjedočenje” i „upozorenje”. Apostol svjedoči o vlastitom pastirskom radu i potiče efeške starješine, odnosno pastire na njihovo pastirsko djelovanje.

Služba pastira nije „šefovanje“, nego „služenje“; pastir ne vlada, nego služi. Isus Krist je jedan i jedini dobri pastir, koji služi svom poniznošću i koji je dao život za svoje ovce. Primjer nam je dao da i mi idemo stopama njegovim.

Biti pastir znači podrediti se u svoj svojoj poniznosti ovom jedinom Gospodinu i Pastiru i staviti se na raspolaganje za njegovu službu. To nije uvijek ugodno, ponekad vrlo zahtjevno, pa čak i bolno. Pavao je posvjedočio da je tu službu obavljao „u suzama i kušnjama”, često napadnut i progonjen od Isusovih neprijatelja. Isus je to prorekao svim svojim sljedbenicima, ali prije svega pozvanim služiteljima riječi. Tko je pozvan biti pastirom, pozvan je na žrtvu i patnju. Pavao je to iskusio na svojoj koži kroz progone, zatvore i kroz svoju mučeničku smrt.

Apostol Pavao svoju službu opisuje kao službu propovijedanja. To je i danas sastavni dio pastirskog djelovanja: naviještanje Božje Riječi, poučavanje drugih, slavljenje sakramenata, jednom riječju briga za duše, odnosno dušobrižništvo. A u središtu svake propovijedi i svakog kršćanskog bogoslužja je poziv na obraćenje Bogu i vjera u našega Gospodina Isusa Krista. Komentare o svjetskim događajima, političkim programima i savjete o ovakvom ili onakvom načinu života vjernici mogu naći na različitim mjestima. Zadaća Božjih pastira je pasti stado spasonosnim Evanđeljem.

4. Pavao je na oproštaju naslutio opasnosti i upozorava na njih. „Ja znam da će nakon mog odlaska među vas uljesti vuci okrutni koji ne štede stada, a između vas će samih ustati ljudi koji će iskrivljavati nauk da bi odvukli učenike za sobom. Zato bdijte…“ (Dj 20, 29) I sam je Isus već upozorio na lažne proroke i „vukove u janjećoj koži” (usp. Mt 7,15). Opasnost za Evanđelje dolazi ne samo izvana, od proglašenih i javnih neprijatelja Krista i Crkve, već i iznutra, od samih članova Crkve i zajednice. Zbog toga je i danas vrlo važno ne samo poučavati Božju riječ vjerno prema Bibliji, nego i prepoznati lažni nauk i proroke. Polovično i nejasno kršćanstvo, bez snage privlačnosti i autentičnosti, postaje bljutavo i neprobavljivo. Zato je važno bdjeti, a svoj pogled upraviti u Krista raspetoga, „poganima ludost…pozvanima Božju snagu i Božju mudrost“ (usp. 1 Kor 1, 23-24).

5. Od trenutka imenovanja hvarskim biskupom, odnosno biskupom uopće, postavljao sam sebi pitanje: jesam li dorastao ovoj službi? Nakon razmišljanja, čovjek shvati: zapravo nisam. Međutim, s druge strane postoji Božji poziv i poslanje – tko to može i smije izbjeći? Odgovor je mogao biti jedini mogući: „Na tvoju riječ, Gospodine!“

Kroz ove tri godine službe hvarskog biskupa nastojao sam pastirsku službu vršiti najbolje što sam znao i umio, u iskrenosti, odgovornosti, pažnji i ljubavi prema ovoj Hvarskoj Crkvi koja mi je bila povjerena. Zahvalan sam svim svećenicima, svojim prvim suradnicima, ali i svim vjernicima koji su molili za svoga pastira i njegovu službu. Jer, nitko ne može vršiti svoju pastirsku službu bez pomoći jedinoga pravoga Pastira naših duša, Isusa Krista. I tako je utješno što Bog obećava i daruje svoju pomoć, u koju se možemo pouzdati, pogotovo u teškim i izazovnim situacijama.

Svoje promišljanje završit ćemo molitvom našega Učitelja i Spasitelja Isusa Krista i riječima sv. Pavla:

Oče sveti, sačuvaj u svome imenu imenovanoga biskupa Ranka, sve svećenike, redovnike i redovnice i sve vjernike laike u ovoj biskupiji i očuvaj ih od Zloga. (usp. Iv 11.15)

„I sada vas povjeravam Bogu i Riječi milosti njegove koja je kadra izgraditi vas i dati vam baštinu među svima posvećenima.“ (Dj 20, 32)

To je i želja i molitva Petra, vašega brata, za ovu Hvarsku Crkvu! Amen.

mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski i hvarski Petar Palić