Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava 50. obljetnice djelovanja Školskih sestara franjevki u samostanu na Ksaveru

Zagreb (IKA)

U nedjelju 23. travnja proslavljena je 50. obljetnica djelovanja Školskih sestara franjevki Krista Kralja, Provincije Presvetog Srca Isusova u samostanu franjevaca trećoredaca na Ksaveru.

Proslava je započela svečanim euharistijskim slavljem u crkvi Sv. Franje Ksaverskog u zajedništvu sa župljanima i sestrama različitih redovničkih zajednica s područja grada Zagreba. Slavlje je predvodio provincijal Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša fra Ivo Martinović u koncelebraciji s gvardijanom samostana na Ksaveru fra Zvonimirom Brusačem i ostalim svećenicima ksaverske zajednice. Svečanosti i ljepoti euharistijskog slavlja doprinio je skladnim pjevanjem Zbor lovretskih sestara pod ravnanjem s. Mirje Tabak.

U prigodnoj homiliji fra Ivo je naglasio važnost vjere koja je sestre vodila tijekom njihovog polustoljetnog djelovanja nadahnutog ljubavlju prema Bogu i čovjeku. Upravo ih je vjera u uskrslog Krista uvela u iskustvo Božje prisutnosti koje su onda mogle posvjedočiti svojim životom. „Njihovo svjedočenje vjere očitovalo se u svemu onome što su, kao sestre i majke, činile u samostanu za nas franjevce i u župi za vas, dragi vjernici“, istaknuo je provincijal Martinović izrazivši zahvalnost sestrama za požrtvovno i ustrajno služenje.

Na kraju misnog slavlja prigodnu riječ okupljenima uputila je provincijska predstojnica Provincije Presvetog Srca Isusova, s. Lidija Bernardica Matijević. Osvrćući se na prijeđeni put, u ime cijele Zajednice izrekla je zahvalu riječima: „Ovo je trenutak u kojem s poštovanjem zahvaljujem svakoj pojedinoj sestri koja je svoj posvećeni život darovala ovoj zajednici. Zahvaljujem također braći franjevcima koji su prepoznali i cijenili bogatstvo prisutnosti naših sestara u samostanskom životu i pastoralnom radu. Treća zahvala upućena je vama župljanima koji ste sa sestrama dijelili značajne trenutke u svom životu: od krštenja do sprovodnih obreda. Na kraju, znamo da za svaki doživljeni sklad trebamo zahvaliti Bogu kojem je sve moguće. Zahvala Bogu na prvom je mjestu jer On je u korijenu svega, početak i svršetak, Alfa i Omega.“

Nakon euharistijskog slavlja proslava je nastavljena prigodnim programom u samostanskoj dvorani gdje je putem riječi i slike ukratko predstavljen život sestara od njihovog dolaska do danas. Sestre i braća franjevci su se s poštovanjem i zahvalnošću spomenuli svih sestara koje su tijekom minulih pet desetljeća nesebično služile i još uvijek služe u tom samostanu te je, onima nazočnima, uručena zahvalnica i prigodni dar braće franjevaca.