Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava blagdana sv. Ante u Vojniću

Vojnić (IKA)

Na svečan način u Vojniću u Sisačkoj biskupiji proslavljen je župni blagdan i zaštitnik sv. Antun Padovanski. Proslavi je prethodila trodnevnica koju su predvodili: župnik fra Ivo Bošnjak, fra Marko Hrgota, župnik susjedne župe Gvozd i don Ivo Borić, policijski kapelan Sisačko-moslavačke PU.

Svečanu misu na otvorenom predvodio je i propovijedao fra Marko Hrgota uz domaćega župnika. Svečanost je započela procesijom od kapelice sv. Ante do župne crkve sv. Ante.

Kip svetoga Ante pronijeli su mjestom pripadnici DVD-a Vojnić. Pridružili su se folkloraši HKUD-a sv. Ante, Herceg-Bosna, Tušilović, hodočasnici susjedne župe sv. Petra i Pavla, Gvozd te biciklisti iz Zagreba, članovi Biciklističkoga kluba Rama Zagreb podrijetlom iz Rame, Vukovara i Uzdola kod Prozora i biciklisti iz Karlovca, članovi kluba Pedolino Laganini i predstavnici policije.

Sažetak fra Markove propovijedi

“Današnji čovjek ima osjećaj grešnosti. Služba riječi nam govori o izvoru zla, grijeha u nama i u svijetu. Put čovjeka prikazan  je od nevinosti do grijeha i njegovih posljedica. To su strah koji nas sputava i najviše zarobljava u slobodi Božjeg bića. Taj strah nas udaljava od samoga Boga, našeg Stvoritelja, Tvorca i Gospodara našeg života. Tada počnemo bježati od Boga, prestajemo mu se moliti, prestajemo ga tražiti, prestajemo bez njega i živjeti. Nadalje strah nam donosi i stid pred drugima, pred bližnjima”.
“U životu počinjemo bježati od bližnjih. Počinjemo se opravdavati za svaku sitnicu i izbjegavati svaki susret sa svojim bližnjim. Taj strah nam na koncu donosi nemir, frustraciju, razočaranost, nezadovoljstvo gdje nam je svatko drugi kriv za naše duhovno i životno stanje. Zato nam na tom putu pomaže sam Bog koji nas neizmjerno voli, koji je pokazao svoju nesebičnu ljubav prema svakom slabom i grešnom čovjeku, prema nama. Upravo na tom putu nam pomaže sv. Anto koji je vjerom slijedio Kristovu ljubav, koji se jedino pouzdavao u Boga i njemu se nadao, koji se predavao toj Božjoj ljubavi koja je uvijek bila uz njega. I mi smo pozvani slijediti Isusa Krista u praktičnom životu, gdje se riječi i djela ujedinjuju”.

“Na taj način ćemo se oslobađati svakog straha koji nas zarobljava. Na taj način ćemo se približavati Bogu i nećemo od njega bježati jer će on biti dio našeg života i u teškim vremenima. Na taj način ćemo se približavati bližnjima, gdje ćemo ih više prihvaćati, razumijevati, praštati i voljeti. Na taj način ćemo ostvarivati svoj mir, svoju radost, svoju sreću, svoj smisao života. Tako će se ostvariti punina našeg života koja otkriva našu postojanost u Bogu. Neka nas na tom putu zagovara veliki naš svetac kojega danas slavimo, zagovor sv. Ante, i neka nas prati beskrajna Božja ljubav koja se ostvarila u Isusu Kristu kao pečatu nesebične Božje ljubavi prema čovjeku”, zaključio je župnik susjedne župe Gvozd fra Marko Hrgota.

Po završetku misnoga slavlja djeca, članovi pjevačkoga župnog zbora, upriličila su mali duhovni program te izveli nekoliko duhovnih pjesama. Nakon njih nastupio je s kratkim programom HKUD sv. Ante Herceg-Bosna, Tušilović. Potom je upriličena okrjepa i bratsko župno druženje. Drago nam je da se svečanosti pridružio i efendija Admir Muhić.