Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Gospe Lurdske i Dana bolesnika u kapucinskoj crkvi u Varaždinu

Varaždin (IKA)

Na blagdan Gospe Lurdske i Svjetski dan bolesnika u nedjelju, 11. veljače, misu u kapucinskoj crkvi Presvetog Trojstva u Varaždinu predvodio je varaždinski biskup Bože Radoš u zajedništvu s redovnicima i svećenicima gradskih i okolnih župa, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

„Danas je 32. Svjetski dan bolesnika i papa Franjo poslao nam je poruku za ovaj dan koju je naslovio ‘Nije dobro da čovjek bude sam’. Nije dobro da bolesnici budu sami, oni traže blizinu, našu i Božju podršku i pomoć. Svi smo mi na svoj način bolesnici kojima Isus danas kaže da nije dobro da budemo sami. I zato je došao – da izliječi naše bolesti, da nema razdora između nas i Boga“, rekao je biskup Radoš uvodeći u misno slavlje.

„U Crkvi se 11. veljače slavi Dan bolesnika jer su bolesnici uvijek u srcu Crkve, u srcu su evanđelja. Najljepše stranice Svetog pisma napisane su o bolesnicima, odnosno o Isusovom susretu s njima“, naglasio je biskup na početku homilije.

Kazao je kako pročitano evanđelje govori i o nama, bolesnicima i gubavcima. „Scenu Isusa i gubavca možemo promatrati kao kazališnu dramu“, rekao je te dodao kako se ta drama događa svaki dan, posebice u životu onih koji skrbe o bolesnicima. Nastavio je tumačiti evanđelje scenu po scenu, odnosnu sliku po sliku prateći tijek evanđeoskog izvještaja.

„Često se događa kod susreta s bolesnicima da napravimo diskretno neku distancu, a oni trpe od te distance, od nedostatka ljudske komunikacije“, rekao je biskup te tumačeći evanđelje istaknuo je da Isus gubavca liječi dodirom, snagom ljubavi. „U ovim scenama vidimo i sebe. Kad stanemo pred Boga kao dijete pred oca, tada nam Gospodin može činiti velika djela“, poručio je.

„Je li ovo govor o nekim bolesnicima ili o svima nama? Sigurno je o svima nama! Ne zaboravimo one koji su u krevetu, koji su bolesni i sami. Bolesni i na tijelu i u duši potrebni su naše blizine, da prepoznaju kako nas je Gospodin doveo do njih, do njihovih kreveta, da bismo im navijestili Radosnu vijest“, zaključio je homiliju biskup Radoš.

Na kraju mise župnik i gvardijan fra Dejan Lecić, OFM cap., zahvalio je biskupu na dolasku te na poticajnim riječima u homiliji. Zahvalio je i svećenicima te vjernicima koji su došli na slavlje, ali i na prethodna tri dana priprave za blagdan Gospe Lurdske.