Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Nedjelje Božje riječi i podjela službe lektorata u Župi Svetoga Križa u Rijeci

Rijeka (IKA)

Riječki nadbiskup Ivan Devčić je na Nedjelju Božje riječi, 24. siječnja, tijekom svečanog euharistijskog slavlja u Župi Svetoga Križa na Srdočima dvojici bogoslova riječkog sjemeništa podijelio je službe lektorata.

Na početku euharistijskog slavlja, župnik vlč. Kristijan Zeba, u svoje osobno ime i u ime župne zajednice s radošću je izrazio gostoprimstvo nadbiskupu Devčiću, poglavarima i bogoslovima Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“.

Nadbiskup je u propovijedi istaknuo da je služba lektorata jedna od stuba na putu prema svećeništvu. Podsjetio je da je svaki kršćanin po sakramentu kršenja dio općeg svećenstva i samim time pozvan prinositi duhovne žrtve Bogu te svjedočiti djelom, primjerom i riječima plodove slušanja i čitanja Božje riječi u svom životu. Naglasio je da su zaređeni službenici, koji su svoj život posvetili Bogu, pozvani pomagati vjernicima da ostvare opće svećenstvo svetošću života u svakom staležu i pozivu.

Obraćajući se lektorima nadbiskup im je posvijestio da je poslanje lektora čitati i razmatrati Božju riječ kao duhovnu hranu kako bi tom Riječju mogli hraniti i jačati sve one koje im Gospodin stavi na put. Živjeti s Božjom riječi znači uzeti ju kao putokaz i svjetlo na životnom putu, jer ona je svjetlo koje se na gasi i koje sigurnim putem vodi u Nebo, rekao je mons. Devčić.

U službu lektora postavljeni su Antonio Oltran za Zadarsku nadbiskupiju i Antonio Vučković za Riječku nadbiskupiju.

Na kraju misnog slavlja sve okupljene je pozdravio rektor Bogoslovnog sjemeništa vlč. Mario Gerić zahvalivši na otvorenosti i aktivnom svjedočanstvu vjerničkog života župne zajednice.

Suslavili su i duhovnik u sjemeništu vlč. Vjekoslav Đapić i mons. Pero Zeba.