Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Stadlerova i zlatnih jubileja Služavki Malog Isusa

Slavonski Brod (IKA)

Spomendan rođenja i krštenja, 179. u nizu, sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa proslavljen je u ponedjeljak, 24. siječnja u njegovoj rodnoj i krsnoj župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu.

Duhovni program počeo je paljenjem svijeća kod Stadlerova spomen-obilježja blizu njegove rodne kuće i molitvom koju je predvodio domaći župnik Anđelko Cindori.

Slijedila je potom uz pjesmu služavki Maloga Isusa procesija ulicama grada do Katehetskog centra župe Gospe Brze Pomoći gdje je euharistijsko slavlja predvodio vrhbosanski nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić. Koncelebrirali su župnik Cindori i još petorica svećenika iz Slavonskog Broda i Bosne i Hercegovine.

Tijekom mise pet redovnica služavki Maloga Isusa, koje ove godine slave zlatne jubileje 50 godina redovništva: s. M. Admirata Lučić, s. M. Jadranka Lacić, s. M. Svjetlana Leko, s. M. Beatis Čajko i s.M. Alemka Šiljeg obnovile su zavjete i zahvalile Bogu za taj milosni dar.

Kako je toga dana bio i blagdan sv. Franje Saleškog kojemu, u povodu 400. obljetnice njegove smrti Katolička Crkva otvara i posvećuje ovu liturgijsku godinu, nadbiskup Vukšić u prigodnoj je homiliji govorio o životu i krepostima toga velikog sveca.

Podsjetio je kako se sv. Franjo Saleški posebno istaknuo svojim nastojanjem oko očuvanja cjelovitog katoličkog nauka i jedinstva među kršćanima te svojim načinom propovijedanja i tumačenja katoličke vjere. „Iznalazio je načine koristeći se i tiskanjem prigodnih listova kako bi ljude informirao o ispravnom nauku pa je proglašen i zaštitnikom katoličkog tiska, novinara i pisaca“, naglasio je nadbiskup Vukšić. Uputio je na njegov pobožan i krepostan život upamćen po strpljenju i blagosti prema svim ljudima te posvijestio kako je za svakoga kršćanina važno živjeti pobožnim životom.

„Strpljenje sa sobom, sa svojim željama i manama kao i strpljenje s drugima, s njihovim zahtjevima i očekivanja, još je zahtjevnija krepost negoli blagost, jer za nju je potrebno dugo vrijeme. Zato je sv. Franjo Saleški rekao kako treba imati srce sposobno za strpljivost, jer se veliki planovi ostvaruju samo s mnogo strpljenja i ljubavi… Strpljenje i blagost smatrao je ovaj svetac ne samo najvažnijim osobnim krepostima za svakog kršćanskog dušobrižnika, svjedoka vjere i propovjednika, nego i najkorisnijim sredstvima i najboljim načinima za širenje evanđelja, obraćenja odlutalih kršćana i okupljanje novih članova Crkve“, rekao je uz ostalom nadbiskup Vukšić.

Dodao je kako je sv. Franjo smatrao da je kršćanska pobožnost, shvaćena kao vršenje kreposti, ne samo bitan dio života svakoga vjernika, nego ona treba biti vodilja čovjeka u svakom njegovu poslanju.

Podsjetivši kako sv. Franju i slugu Božjega Josipa Stadlera povezuju i činjenice da su i jedan i drugi osnovali po jednu redovničku zajednicu, sv. Franjo Saleški Družbu Pohoda Marijina, a Stadler Družbu sestara Služavki Maloga Isusa, posebno je čestitao Stadlerovim duhovnim kćerima Služavkama Maloga Isusa koje ove godine slave svoje zlatne jubileje 50 godina redovništva.

Duhovni rast i težnju za posvećenjem nazočnih vjernika kao i molitvu Bogu za Stadlerovo uzdignuće na čast oltara nadbiskup je na kraju preporučio u zagovor sv. Franje.

Nakon Vjerovanja pet jubilarki je s upaljenim svijećama u rukama pred svojom vrhovnom poglavaricom s. Marijom Banić zajedno izgovorilo obrazac redovničkog zavjetovanja svoje Družbe te su tako posvjedočile kako će i dalje poput svoga utemeljitelja s ljubavlju služiti Bogu i čovjeku, napose onim malenima.

Župnik Cindori zahvalio je nadbiskupu Vukšiću na poticajnih riječima kojima je vjernicima, kako je rekao, „pojasnio pravu pobožnost na koju smo kao kršćani pozvani živjeti te na svjedočenju vjere i pastirskoj brizi“.

Ovim slavljem, koje je u župnoj crkvi pred kipom Gospe Brze Pomoći završeno prigodnom molitvom za Stadlerovo proglašenje blaženim i pjesmom ‘Slugo Božji, Josipe’ ujedno je započela u dekanatu priprava za iduću 180. obljetnicu rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera, koju su sestre Služavke Maloga Isusa nazvale molitveni hod za Stadlerovo proglašenje blaženim i svetim. Tako će se tijekom ove godine svakoga 24. u mjesecu u jednoj od župa Slavonskobrodskog dekanata slaviti misa i moliti za Stadlerovo proglašenje blaženim i svetim. Tom će prigodom Služavke Maloga Isusa vjernike upoznati sa životom i likom ovog velikog sina grada Slavonskog Broda. Molitveni hod završava 8. prosinca na spomendan Stadlerove smrti, kada će misno slavlje biti u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Brodskom Vinogorju, u kojem žive i djeluju sestre Služavke Maloga Isusa.

Euharistijsko slavlje animirao je župni zbor predvođen s. Cecilijom Kolarić, uršulinkom.

Uz Služavke Maloga Isusa i redovnice grada sudjelovali su domaći župljani kao i rodbina sestara slavljenica.