Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava sv. Mihovila arkanđela i početak nove akademske godine na HVU-u

Zagreb (IKA)

Povodom blagdana sv. Mihovila arkanđela – zaštitnika Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman” i vojne kapelanije na HVU, vojni ordinarij Jure Bogdan predslavio je u utorak 27. rujna misu u crkvi Sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkom Svetom Duhu.

Tom prilikom proslavljen je Dan kapelanije, a obilježen je i početak akademske godine na Hrvatskom vojnom učilištu, kojemu je prethodila svečana prisega 20. naraštaja kadeta Hrvatske vojske održana u subotu 24. rujna.

U zajedništvu s biskupom bili su generalni vikar Vojnog ordinarijata i vojni kapelan na HVU-u don Marko Medo, fra Ivan M. Lotar, OFM Conv., župnik na Svetome Duhu, fra Zlatko Vlahek, OFM Conv., i don Marin Drago Kozić, policijski kapelan.

Na misi su se okupili zamjenik zapovjednika HVU-a brigadni general Blaž Beretin, čelnici ustrojstvenih jedinica, djelatnici, kadeti Vojno studijskih programa i polaznici vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”.

Na početku propovijedi, vojni ordinarij je okupljenima čestitao blagdan njihova nebeskog zaštitnika sv. Mihaela i zazvao na njih svjetlost Duha Svetoga na početku nove akademske godine. Zatim je pojasnio nauk Crkve o anđelima – duhovnim stvorovima koji imaju razum i volju te prate ljude svojom moćnom pomoći,  zaštitom i zagovorom – posebno istaknuvši lik svetog Mihovila arkanđela:

„Stari zavjet spominje svetoga Mihovila kao zaštitnika Božjega naroda (usp. Dn 10, 21; 21, 1), a poslanice Novoga Zavjeta kao anđela Posljednjega suda (usp. 1 Sol 4, 16), odnosno onoga koji prati duše u nebo (usp. Jd 9). No, na osobit način o Mihovilu govori Knjiga Otkrivenja. Sveti se Mihovil bori protiv zla, protiv sotone i njegovih slugu. (…) U ranokršćanskoj umjetnosti sveti je Mihovil prikazan kao visoki službenik carskoga dvora, u svečanoj odori, s kopljem u ruci drugim oznakama vlasti. To ukazuje na njegovu pripadnost nebeskom kraljevstvu, ali i na autoritet i vlast koje mu je Bog dao kako bi pomagao i štitio ljude. Stoga je pred  njim svako zlo nemoćno i osuđeno na propast.“

„Na početku akademske godine na HVU-u, svjesni smo da su nam svima u našem društvu potrebni kvalitetno obrazovanje i odgoj, otvorenost životu, zaštita obitelji, siguran posao i pravedna plaća za radnike. Od svetoga Mihovila možemo naučiti kako se suprotstavljati zlu i strukturama grijeha, umreženim strukturama zla. Ugledajmo se u vrline ovoga svetog arkanđela: poštenje i čestitost, hrabrost i jakost, promicanje dobra u suzbijanje zla, blagost i susretljivost prema nevoljnima i potrebnima, a otpor u nepotkupljivost u suočavanju sa strukturama zla i grijeha“, rekao je mons. Bogdan.

Osvrnuo se i na lik mladog čovjeka Natanaela iz navještenog Evanđelja (Iv 1, 47 – 51). On je, kao i mnogi mladi u našoj  Domovini, pun ideala te želi ostaviti pozitivan trag u ovome svijetu i dati doprinos ljudskome društvu.

„Natanael je, sjedeći pod smokvom, u tišini i sabranosti, razmišljao o smislu svoga života. (…) Kada Isus izjavljuje da je Natanaela vidio pod smokvom, onda time hoće reći da nas On bolje poznaje od nas samih. Isus znade tko smo i na što smo pozvani. (…) Jedino Isus može odgovoriti na najdublja pitanja o smislu našega života. Samo On može nemirne titraje našega srca pretvoriti u simfoniju ljubavi. Zaštita i zagovor arkanđela Mihovila prati nas na putu usklađivanja naše volje s Božjom voljom, naših planova i programa s Božjim naumom spasenja, naših ideja i promišljanja s vječnom istinom Evanđelja.“

Na kraju propovijedi biskup je okupljenima prenio riječi koje je papa Franjo prošle srijede na Općoj audijenciji uputio vjernicima vojne biskupije u RH prilikom zahvalnog hodočašća Vojnog ordinarijata povodom 25. obljetnice utemeljenja: „Radosno pozdravljam hrvatske hodočasnike, osobito vjernike Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj: članove Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova te Ministarstva branitelja, kao i članove Vatrogasne zajednice, zajedno s njihovim obiteljima, u pratnji biskupa vojnog ordinarija i svećenika. Dragi prijatelji, hodočašće na kojem se trenutno nalazite povodom 25. obljetnice Vojnog ordinarijata, neka vam dade obnovljenu nadu i radost vjere, kako biste mogli nastaviti davati dragocjen doprinos vašega rada u društvu u kojemu živite. Neka vas na vašemu putu prati stalni zagovor Blažene Djevice Marije. Neka do svih vas doprije i moj blagoslov.“