Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen blagdan sv. Antuna Padovanskog u osječkoj Tvrđi

Osijek (IKA)

Vjernici u Osijeku proslavili su blagdan sv. Antuna Padovanskog u četvrtak 13. lipnja misom u dvorištu franjevačkog samostana sv. Križa kod istoimene crkvi u Tvrđi.

Euharistiju je predslavio vlč. Ivan Benaković. Uvodno, posebno je pozdravio djecu. „Okupili smo se oko oltara i na poseban način želimo moliti za našu djecu koju ste doveli, ali isto tako želimo sami sebi posviješćivati da smo svi mi djeca nebeskoga Oca. Čitamo li životopise sv. Antuna Padovanskog, možemo vidjeti da se on odlikovao čistoćom i jednostavnošću vjere. U kratkotrajnom 36-ogodišnjem životu uspio je sačuvati djetinje pouzdanje u Boga i neokaljano srce. Zato smo i mi došli ovdje, i to je prva, temeljna nakana za koju danas želimo moliti: molimo za djecu, za vlastite obitelji i za svoja srca da istinski možemo ostajati u jasnoći i čistoći vjere Kristova nauka koji danas može oplemeniti i naše obitelji i sve ono što živimo kao ljudi. Na početku ovoga misnoga slavlja želimo ispitati svoje srce, svoju savjest gdje smo kao ljudi, kako i kome živimo, gdje je usmjeren naš život“, rekao je.

U homiliji vlč. Benaković približio je najmlađima lik sv. Antuna Padovanskoga i lik Isusa Djetešca kojega svetac drži u naručju. „Antun drži maloga Isusa, a to za nas znači držati Isusa kod sebe, moliti se, ići u crkvu. Kada dođete kući, hoćete li tati i mami reći da vam kupe nove igračke, one svete pa da o tome počnemo razmišljati? Čini mi se da bismo se svi trebali vratiti običnosti, jednostavnosti, ali ne banalizirati svoju vjeru i činiti od nje karikaturu, nego moliti za čistu vjeru. Antun je bio čovjek koji je činio mnoga čuda i pažljivim slušanjem današnjeg evanđelja mogli ste vidjeti da oni koji istinski vjeruju u Boga se ne moraju bojati. Kada je čovjek istinski u Bogu, prestaju strahovi, tjeskobe, trajna utrka i briga za ovo što mi treba ovdje i sada. Kada imate vremena, čitajte priče o sv. Antunu Padovanskom! Sve o čemu govori evanđelje u njegovu se životu obistinilo zato što je bio čovjek otvoren za milost, istinski otvoren za Božju stvarnost. Duboko sam uvjeren da bismo u našemu društvu, kada bi naše obitelji malo više uhvatili krunicu u ruke, biblijsku svetu Božju riječ, općenito molitvu, ljepše i skladnije živjeli. Ne bi bilo tolike zabrinutosti za materijalno“, istaknuo je.

„Bez ljubavi i čiste vjere nema kršćanskoga života. Temeljna slika za život kršćanske duhovnosti je ljubiti Krista, stavljati Boga u centar svoga života i, ako to činimo, onda ćemo ljubiti i čovjeka, a to su dvije temeljne zapovijedi koje je Isus naučavao; činimo li ih istinski onda smo radosni i ispunjeni ljudi koji danas trebaju buditi nadu u hrvatskom narodu“, poručio je.

Po završetku misnoga slavlja vlč. Benaković je blagoslovio nabožne predmete, djecu, obitelji i ljiljane, a suslavitelj gvardijan fra Venancije Mihaljević svima je zahvalio za zajedništvo. Mnoštvo djece darivano je sličicama sa zagovornom molitvom sv. Antunu Padovanskom koje je, s poslužiteljima, dijelio fra Miroslav Petrac. Pjevanje tijekom liturgije predvodilo je Pjevačko društvo sv. Josipa uz ravnanje Josipa Klaića i orguljsku pratnju Mirte Masle.