Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen spomen posvete subotičke stolne bazilike sv. Terezije Avilske

Subotica (IKA)

Subotički biskup Slavko Večerin slavio je u četvrtak 14. listopada svečanu liturgiju o spomenu posvete subotičke stolne crkve sv. Terezije Avilske.

„Kad god slavimo posvećenje crkve kao zgrade, trebamo produbljivati svijest o Crkvi kao zajednici Kristovih vjernika“, kazao je biskup Večerin u homiliji. „Zgrade se zovu crkvama po nama, po Crkvi, po živim ljudima koji se u tim zgradama skupljaju da se Bogu klanjaju i da se mole. Stoga, što smo mi sami više Crkva, to jest, što intenzivnije i zauzetije živimo svoje zajedništvo vjere i ljubavi, to naše crkve – zgrade imaju više značenja i smisla. One nisu muzeji prošlosti, nego sabiralište živoga naroda Božjega na zajedničko slavljenje Boga i naviještanje i ostvarivanje spasenja za ljude svojega vremena. Premda je Bog posvuda, On sam je sazdao čovjeka kome odgovara da svoju pobožnost veže uz sveta mjesta. Svako je tako mjesto prije svega izraz vjere u Božje postojanje te onda mjesto vjeroispovijesti“, dodao je otac biskup.

„Ova crkva koju su naši očevi gradili i Bogu darovali posvećena je zato da svatko od nas može osjetiti njegovu blizinu i primiti Božji blagoslov. Ona je odvjeka bila sveto mjesto i nepresušno vrelo nadahnuća. Neka danas svaki stanovnik i vjernik Subotice grada osjeti ponos i bîlo narodne povijesti. Posebice pak neka osjeti blagodati Božjega milosnog pohoda na ovom svetom mjestu u kojem se okupljamo kao obitelj oko oltara Gospodnjega“, zaključio je biskup.

Biskup Večerin misu je predslavio u zajedništvu sa svećenicima na službi u središnjim biskupijskim ustanovama, te svećenicima na župama u trima subotičkim dekanatima.

Liturgijsko pjevanje predvodio je Katedralni zbor „Albe Vidaković“ pod ravnanjem Miroslava Stantića, a svirao je Kornelije Vizin.

Obljetnica posvete subotičke katedrale, crkve koja je u stilu kasnog baroka građena od 1773. do 1779. godine, liturgijski se proslavlja na 14. listopada, kada ju je 1973., nakon posljednje temeljite obnove, posvetio prvi subotički biskup pokojni Matija Zvekanović, o 200. obljetnici polaganja kamena temeljca za njezinu izgradnju.