Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen spomen sv. Ivana Pavla II. u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Spomen sv. Ivana Pavla II. svečano je u nedjelju 22. listopada proslavljen u Župi sv. Dominika Savija u naselju Kolonija u Slavonskom Brodu, koja od 2012. godine posjeduje zavjetni kip tog svetog pape, smješten na novoizgrađenom vanjskom oltaru.

Svečanu večernju misu predvodio je vlč. dr. Davor Senjan, vicerektor Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu, u zajedništvu sa duhovnikom Sjemeništa vlč. Stjepanom Matezovićem i domaćim župnikom Josipom Matanovićem.

Ocrtavajući u homiliji život i djelo svetoga pape Ivana Pavla II. vicerektor Senjan je rekao kako je taj veliki papa naših dana posebno naglašavao koliko je sveto baš sve što je Gospodina stvoreno.

„Papu Ivana Pavla II. oduvijek smo doživljavali kao svoga, kao nekoga tko nama pripada, razumije naše radosti i tegobe. On je za nas uvijek bio sveti papa. U njegovoj blizini s ljudima, spontanosti i žaru za Bogom, koji je širio svuda oko sebe, prepoznavali smo pravoga Kristova namjesnika na zemlji. Svjedočio je da je potpuno Božji kako u naponu svoje snage tako i u bolesti koja ga je iscrpljivala. Taj sveti papa volio je Boga, volio je ljude. U svakome je čovjeku prepoznavao Božju sliku. Činio je to dok je kročio ovom zemljom, dok je posjećivao našu domovinu, a koliko to tek sada čini dok nas prati svojim zagovorom“, rekao je, uz ostalo, vlč. Senjan.

Dodao je kako je grob u bazilici Sv. Petra gdje počiva svečevo tijelo jedno od najposjećenijih mjesta, mjesto posebnoga štovanja, mjesto molitve pobožnosti i duhovnosti, mjesto gdje hodočasnici iz cijeloga svijeta dolaze moliti i zahvaljivati za uslišane molitve.

„Sveti Ivana Pavao volio nas je i voli nas. On nas i dalje želi voditi Bogu, vječnosti. Zato, tražimo njegov zagovor, ali još više nasljedujmo njegov primjer“, poručio je na kraju propovjednik.

Predvodeći poslije mise klanjanje pred Presvetim duhovnik Matezović je promišljao nad mislima sv. Ivana Pavla II. napose njegovo prvom izjavom kojom je započeo svoj pontifikat: „Ne bojte se, otvorite širom vrata Kristu!“

Zahvalu predvoditeljima kao i bogoslovima iz Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu, koji su animirali misno slavlje, uputio je na kraju župnik Matanović, koji je prije mise molio litanije pred zavjetnom slikom sveca, koja je tijekom dana pred oltarom bila izložena na javno čašćenje.

I toga su dana, kako to čine svakoga 22. u mjesecu kada slave zavjetni dan sv. Ivanu Pavlu II. , vjernici su molili krunicu s Ivanom Pavlom II.