Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena svetkovina zaštitnika Župe sv. Luke u Josipovcu

Josipovac (IKA/TU)

Župa sv. Luke u Josipovcu/Višnjevcu proslavila je u srijedu 18. listopada 2023. svetkovinu svog zaštitnika za koju se pripremala devetnicom.

Devetnica

Župa Josipovac/Višnjevac pripremala se za proslavu svog nebeskog zaštitnika devetodnevnom pripravom don Dolinda Ruotola, „Isuse misli Ti” od 9. do 17. listopada. U okviru devetnice svakodnevno su slavljene večernje mise, a održani su i euharistijsko klanjanje, dječji dan, zajedničko druženje u pastoralnoj dvorani, blagoslov kipa te svečani blagoslov nad narodom i večer slavljenja koju je pripremila molitvena zajednica Svete obitelji. Posljednjeg dana duhovnu obnovu predvodio je o. Boris Jozić, SI.

Misna slavlja devetnice predvodili su vlč. Pavao Mikulčić, župnik Župe Snježne Gospe u Selcima Đakovačkim, vlč. Božidar Nađ, župnik u Brodskom Varošu. vlč. Miro Tomas, župnik u Levanskoj Varoši te upravitelj Svetišta Božjeg Milosrđa na Ovčari kod Đakova, vlč. Ivan Benaković, pastoralni suradnik u Župi sv. Luke, o. Jozić i vlč. Mario Žigman, domaći župnik.

Svetkovina sv. Luke

Na dan svetkovine jutarnja misna slavlja predvodili su vlč. Benaković i župnik Žigman. Obojica su u propovijedima istaknuli nekoliko stvari koje možemo ponijeti od sv. Luke za svakodnevni život.

Svečanu večernju misu predslavio je vlč. Matej Glavica, župnik Župe sv. Petra i Pavla u Osijeku, a suslavili su vlč. Benaković i župnik Žigman.

Vlč. Glavica se u propovijedi vodio dvjema temeljnim mislima koje prate Evanđelje o poslanju sedamdesetdvojice učenika. Ističući prvu misao rekao je da se ne spominju imena tih učenika da bi svi mogli u njima prepoznati. Isus i današnje vjernike šalje da budu Isusov glas, da budu njegovi glasnici i pripravljaju put za njega.

Druga misao koju je vlč. Glavica istaknuo jest to da su ti učenici primili poslanje da donose mir. Vjernici su jednako tako pozvani da budu mirotvorci, oni koji će donositi mir u obitelji, na radno mjesto. Ne znaju tko će biti njihovi vukovi, ali Isus im govori da budu hrabri.

Na kraju mise župnik je zahvalio vlč. Glavici, ministrantima, čitačima, župnom mješovitom zboru, te svima koji su se nesebično davali u devetnici; onima koji su čistili, koji su crkvu ukrasili cvijećem, svećenicima te mladima i animatorima koji su sudjelovali na dječjem danu. Zahvalu je uputio i Laudato televiziji koja je popratila početak devetnice te svima koji su dali izjavu za reportažu o župi. Pozdravio je i zahvalio svima prisutnima, a među njima i predstavnicima civilnih vlasti. Nakon župnikove zahvale vlč. Glavica prisutnima je udijelio svečani blagoslov.