Budi dio naše mreže
Izbornik

Prvi dan devetnice sv. Mihovilu u znaku mladih i sv. Nikole Tavelića

Šibenik (IKA)

Ovogodišnja devetnica svetom Mihovilu započela je u petak 20. rujna okupljanjem mladih grada Šibenika u katedrali Svetog Jakova. Misno slavlje predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirali su umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas, a među desetak svećenika bili su biskupijski povjerenik za mlade don Gabrijel Jagarinec, rektor Nacionalnog svetišta svetog Nikole Tavelića fra Ivan Bradarić te generalni vikar mons. Marinko Mlakić.

Osim mladima prvi dan devetnice bio je posvećen i svetom Nikoli Taveliću. Drugi petak Velike devetnice bio je u katedrali Sv. Jakova, a ne u Samostanu svetog Frane gdje se ta pobožnost održava.

U homiliji biskup Rogić naglasio je kako je sveti Mihovil duhovna dimenzija koju se ne može do kraja opisati, jer predstavlja nebesku silu, Božje djelovanje i borbu protiv svakog zla. On je znak konačne Božje pobjede! Sv. Nikola Tavelić, na svoj način, odraz je te pobjede dobra, vjere u uskrsnuće i Kraljevstvo Božje koje nadolazi i nudi nam se zauvijek, kazao je biskup Rogić. Naglasio je kako je sv. Nikola Tavelić mladima i svim vjernicima Šibenika na ponos i na preispitivanje vjere i spremnosti živjeti za Krista.

Homiliju je zaključio molitvom: „Sv. Nikola Taveliću izmoli nam pred Božjim prijestoljem snagu tvoje vjere da te danas svjedočimo, da i naš pogled i životni koraci budu uvijek usmjereni prema Kraljevstvu Nebeskom, da se ne bojimo svoju vjeru svjedočiti i po njoj živjeti – ma kakve ponude, izazovi, napasti i slabosti stajale pred nama. I Ti, Sveti Mihovile, koji si borac Božji. Tebe častimo jer si Boga proslavio pobjedom nad zlom, jer si ustrajao u službi slušajući Božju zapovijed, jer si se borio da te ništa od Boga ne udalji. Tebe večeras molimo, pomozi nama, našim mladima da odbace što je Krista nedostojno, da svako zlo zaobiđu u velikom luku, da ustraju u dobru usprkos tolikim zamamnim ponudama krivih putova, da bdiju nad svojim savjestima uporno čupajući korov grijeha, da ih nikakvo trnje zemaljsko ne zarobi, nego da Krista slušaju, slijede i nasljeduju pa i onda kad je teško, ali jedino ispravno. Amen“.

Nakon mise mladi su u procesiji s upaljenim svijećama predvođeni katoličkim skautima prošli ulicama Šibenika. Molitva za Grad i Biskupiju bila je na tvrđavi svetog Mihovila, podno koje je nastao grad Šibenik. Nakon izrečenih molitava i pjesama uslijedio je blagoslov biskupa Rogića.