Budi dio naše mreže
Izbornik

Prvi službeni pohod nuncija Chullikatta središtu Banjolučke biskupije

Banja Luka (IKA)

Apostolski nuncij u BiH i u Crnoj Gori nadbiskup Francis Assisi Chullikatt, rodom iz Indije, bio je u subotu 11. i u nedjelju 12. veljače u dvodnevnom službenom pohodu središtu Banjolučke biskupije.

Apostolski nuncij došao je na poziv banjolučkog biskupa Franje Komarice.

Biskup Komarica i pomoćni biskup Marko Semren te drugo osoblje Ordinarijata dočekali su ga u zgradi Biskupije.

Nakon zajedničkog razgovora i objeda, u pratnji biskupa domaćina i direktora Biskupijskog caritasa prelata dr. Miljenka Aničića, nuncij je pohodio neke od Caritasovih institucija u samome gradu, a onda i franjevački samostan i crkvu na Petrićevcu, gdje je sve dočekao župnik i gvardijan fra Domagoj Šimić i njegova redovnička subraća.

Zatim se u dvorani Ordinarijata nuncij Chullikatt susreo s tridesetak svećenika i redovnica iz bliže okoline Banje Luke. Biskup Komarica je, uz pozdrav i zahvalnost nunciju i svima nazočnima, iznio neke osnovne podatke o aktualnoj situaciji biskupije te o vjerskom i crkvenom životu u biskupiji. Uslijedili su kraći prikazi pojedinih zajednica redovnica o njihovom životu i radu u biskupiji.

Nuncij se obratio svima nazočnima toplim i srdačnim riječima. Iz njih je bila prepoznatljiva njegova oduševljenost sa činjenicama o nedavnoj dramatičnoj prošlosti članova biskupije i o njihovoj sadašnjoj situaciji, kada su svjedočili svoju vjerodostojnost i kao ljudi i kao katolici. Obodrio je sve nazočne da i dalje nastave tijesno biti povezani s Kristom i Njegovom Presvetom i Bezgriješnom Majkom Marijom.

Na početku večernje svečane koncelebrirane mise u katedrali, na kojoj je, uz svećenike i redovnice sudjelovalo također i nekoliko desetina vjernika, biskup Komarica je uputio riječi pozdrava i zahvalnosti apostolskom nunciju za njegov dolazak.

Podsjetio je da je Kristov namjesnik na zemlji, papa Ivan Pavao II. prije 20 godina osobno bio u katedrali, prigodom proglašenja blaženim banjolučkog vjernika laika Ivana Merza. Citirao je i tadašnje Papine riječi s obzirom na nasljedovanje domaćeg blaženika, ali i Gospe, čiji se spomendan slavio u subotu. Pozvao je na molitvu osobito za sve patnike i za one koji se za njih brinu, napose na terenima pogođenim potresima ili ratovima.

Nuncij je u prigodnoj propovijedi najprije pozdravio uime Svetog Oca sve nazočne u katedrali, kao i sve vjernike Banjolučke biskupije. Govorio je o jedinstvenoj ulozi Bezgrešne Bogorodice Marije u pomaganju „bolesnom“ ljudskom rodu. Posebno se zadržao na stvarnosti bolesti u svijetu i na brizi za bolesnike koju provode u djelo i svi istinski kršćani. Izrazio je zahvalnost svim zdravstvenim radnicima i skrbnicima za bolesne, spomenuvši posebno rad biskupijskog Caritasa.

Tijekom večeri nuncij se još zadržao u informativnom razgovoru s biskupima, svećenicima i redovnicama.

U nedjelju je nuncij u pratnji mons. Komarice i prof. dr. Karla Višatickog pohodio Župu Marija Zvijezda, gdje ih je dočekao župnik vlč. Zvonko Topić. Slavili su zajedno misu, na kojoj je sudjelovalo pedesetak župljana te nekoliko redovnica. Banjolučki biskup je na početku izrazio „srdačnu dobrodošlicu“ nunciju i pozvao nazočne na molitvu za nuncijevu važnu službu, preporučivši i njega i sve koji dolaze u tu crkvu moleći osobitu zaštitu Gospe, „Majke svih naroda“, koja se tu službeno časti punih devet godina.

Nuncij je uputio prigodnu homiliju tumačeći nedjeljna čitanja. Izrazio je radost i zahvalnost što boravi među Kristovim vjernicima, koji su se dokazali ne samo riječima nego i djelima kao pravi Kristovi učenici.

Nakon mise nuncij je razgledao preostali dio baštine otaca trapista. Bio je vidno oduševljen onim što je vidio i čuo, a ujedno i „jako žalostan“ glede stanja u kojem se nalazi ta dragocjena vjerska, kulturna i civilizacijska baština, poručuju iz Banjolučke biskupije.

Izrazio je spremnost i osobno se angažirati oko ostvarenja projekata koje je biskup Komarica započeo s tom europskom baštinom koju su ostavili trapisti stanovnicima Banje Luke za njihovu duhovnu i materijalnu korist.