Budi dio naše mreže
Izbornik

Prvi susret Višeg odbora za postizanje ciljeva Dokumenta o ljudskom bratstvu

Vatikan (IKA)

U Vatikanu je 11. rujna održan prvi susret Višeg odbora za postizanje ciljeva Dokumenta o ljudskom bratstvu za svjetski mir i zajednički život, osnovanoga u kolovozu, prenosi Vatican News.

Datum susreta, 11. rujna, izabran je kao znak volje za gradnjom života i bratstva tamo gdje su drugi sijali smrt i razaranje. U Domu sv. Marte papa Franjo pozdravio je i ohrabrio članove odbora za ostvarivanje ciljeva Dokumenta o ljudskom bratstvu koji je 4. veljače u Abu Dhabiju potpisao zajedno s Al-Tayyibom, velikim imamom sveučilišta Al-Azhar i darovao im primjerak dokumenta koji je izdala Vatikanska apostolska biblioteka.

Odbor je sastavljen od sedmorice članova među kojima su predsjednik Papinskog vijeća za međureligijski dijalog novoimenovani kardinal Miguel Ángel Ayuso Guixot, i sudac i bivši savjetnik velikog imama Al-Tayyiba Muhamed Mahmoud Abdel Salam. Nakon što je članove Odbora primio zamjenik Papina državnog tajnika mons. Edgar Peña Parra, započeli su radovi. Tijekom zasjedanja imenovani su predsjednik i tajnik, te članovi izvršnog povjerenstva. Osim toga radilo se na tekstu statuta koji će odrediti djelovanje Odbora.

Odbor je izrazio zahvalnost papi Franji za dobrodošlicu i ohrabrenje, velikom imamu Al-Tayyibu za njegovu poticajnu poruku i prijestolonasljedniku Abu Dhabija, Muhamedu Ben Zaidu za potporu. Određeni su neki konkretni koraci kako bi započelo djelovanje odbora. Među njima je i prijedlog koji će biti predan Ujedinjenim narodima kako bi se odredio Međunarodni dan ljudskoga bratstva između 3. i 5. veljače, kao i odluka da se nekim predstavnicima drugih religija predloži da sudjeluju u radu odbora. Određen je također datum sljedećeg susreta – 20. rujna u New Yorku. Na kraju je svatko, u skladu sa svojom vjerom, molio za žrtve 11. rujna i svih terorističkih napada.