Budi dio naše mreže
Izbornik

Prvi zavjeti s. M. Petre od Jaganjca Božjega

Breznica Đakovačka (IKA/TU DJOS)

Karmelićanka s. M. Petra od Jaganjca Božjega (Andrea Panjaković) položila je u nedjelju, 21. siječnja 2024. u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj privremene zavjete čistoće, poslušnosti i siromaštva prema Ustanovama Reda Blažene Djevice Marije od Gore Karmela, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Euharistiju je predvodio o. Nikola Grizelj, karmelićanin iz Zagreba, a koncelebrirao je vojni kapelan don Antonio Mikulić.

„‚Ispunilo se vrijeme‘, prve su to zabilježene Isusove riječi u Markovu evanđelju. I tebi se s. Petra ispunilo vrijeme da Bogu kažeš ‚da‘“, rekao je uvodno o. Grizelj pozivajući prisutnu rodbinu i prijatelje da podijele radost sa s. M. Petrom u povodu polaganja privremenih zavjeta.

„Nitko nas ne gleda kao Bog. On prihvaća, ne odbacuje, učenici su sebe vidjeli u Isusovu pogledu. Vidjeli su puno toga dok su mogli ostaviti sve i poći za njim. Jer, Isus ne želi sve sam, premda to može. Isus računa na svakoga od nas, zato poziva“, istaknuo je o. Grizelj u homiliji. Potaknuo je prisutne da čitaju Božju Riječ, da ju prihvate u svoj život i ravnaju se po njoj. „Božja Riječ sve doziva u postojanje. Njoj se sve pokorava, cijela priroda. Jedino anđeo i čovjek mogu Bogu reći ‚ne‘, jer im je Bog dao slobodu kako bi mu bili sugovornici. Bogu hvala pa mu možemo reći i ‚da‘ – svi mi koji se trudimo živjeti svoja krsna obećanja, kao naša s. M. Petra“, kazao je propovjednik.

Nakon homilije uslijedio je obred zavjetovanja. Odgovorivši potvrdno na upite koje joj je u ime Crkve o. Nikola uputio, o njenu prihvaćanju života i evanđeoskih savjeta u klauzurnom Karmelu, s. M. Petra je pred svojom poglavaricom izgovorila obrazac zavjeta kojim se obavezala na život bosonoge karmelićanke sljedeće 3 godine te je, potpisavši obrazac, primila Pravilo i Ustanove Karmelskog reda. Po završetku obreda zavjetovanja i misnog slavlja, uslijedio je svečani blagoslov novozavjetovanice.

Čestitajući s. Petri, zajednici sestara, kao i obitelji, o. Nikola ju je ohrabrio da u svim prilikama i neprilikama života bude uvijek s Isusom, s Marijom i sa sv. Josipom te da se trudi vjerno živjeti ono što je pred Crkvom obećala, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.