Budi dio naše mreže
Izbornik

Pula: Održana trodnevnica i četrdesetsatno klanjanje ususret Nedjelji Božjega milosrđa

Pula (IKA)

Trodnevna duhovna priprava i četrdesetsatno klanjanje pred Presvetim Oltarskim sakramentom kao priprava za Nedjelju Božjega milosrđa održana je od 4. do 6. travnja u filijalnoj crkvi pulske katedralne župe, crkvi Misericordiae.

Središnja biskupijska proslava Nedjelje Božjega milosrđa svake se godine, tradicionalno, proslavlja u pulskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije. Trodnevnicu su predvodili oci pavlini iz pavlinskog samostana u Svetom Petru u Šumi, a u nedjelju će središnju biskupijsku proslavu Nedjelje Božjega milosrđa predvoditi porečki i pulski ordinarij Ivan Štironja.

Prve je večeri trodnevnice predvodio o. Mate Kolak, uz koncelebraciju katedralnog župnika vlč. Rikarda Lekaja koji je na početku svima okupljenima, a napose predvoditelju, poželio dobrodošlicu.

Na početku homilije propovjednik je upitao „kakav bi bio život bez milosrđa“, te posvijestio kako Božje milosrđe nije samo misao na ispovijed, već puno više. „Često imamo malo iskrivljenu sliku, no ispovijed je samo jedan izraz onoga što to milosrđe treba biti. A milosrđe treba biti plod našeg života, jer nismo pozvani samo kao kršćani evangelizirati svijet, da se osjeti pravednost, nego i milosrđe“.

Govoreći o Isusovoj muci, naglasio je kako ubijanje našega Boga na križu ne prouzrokuje nasilje i osvetu, već milosrđe.

Osvrnuvši se na misno evanđelje, propovjednik je pojasnio kako Isus uskrsli daje lekciju svojim učenicima, tj. potvrđuje im da sve ono što je govorio za života i dalje vrijedi. „Zato se braća istima, jer On je isti i želi da i mi budemo isti kao On. On učenike podsjeća na ‘kako je zapisano’, a to je Božja riječ. I danas, kad nam nedostaje vjere, Isus nam nudi svoju riječ kao pomoć“.

Propovjednik je također naglasio kako je Lukino evanđelje nazvano i evanđelje milosrđa. Istaknuvši „jednu zanimljivost“, poručio je kako to evanđelje ne počinje s mladim ljudima, već s dvoje neplodnih staraca, Zaharijom i Elizabetom. Tako stvarnost kreće jednom drugom logikom. „Za milosrđe treba zrelija dob, treba čovjek koji je nešto iskusio, koji može pogledati unazad. I onda se može nositi s vlastitim i tuđim teretima, jer bez milosrđa jedina alternativa je lom. No, Krist je odlaskom na križ pokazao da se Njega slomi, kako bismo ti i ja živjeli kako bismo ti i ja doživjeli ljubav i milosrđe. Stoga, neka na to bude misao vodilja kada činimo dobra djela, da nam cilj ne bude da se o tome razglasi, nego uvijek nam mora biti pitanje dali su ljudi koji su to vidjeli, doživjeli milosrđe. Ako se želimo uključiti u misiju otkupljenja svijeta, onda nam je cilj, kao i Njemu, da svako srce doživi tu ljubav“, rekao je na kraju propovjednik.

Misu su glazbeno animirali članovi Udruge Radnici Milosrdnog Isusa iz Pule i Vodnjana, a misi je nazočio i veći broj Štovatelja Božjega milosrđa.

Drugoga dana trodnevnice misu je predvodio o. Jure Josipović, OSPPE, a u subotu ujutro o. Vinko Vuković, OSPPE, pavlini iz pavlinskog samostana u Svetom Petru u Šumi.

Od četvrtak nakon večernje mise do jutarnje mise u subotu ujutro ta je crkva u središtu povijesne jezgre Pule bila otvorena danonoćno s izloženim Presvetim, a brojni su se vjernici tog najvećeg istarskog grada, ali i mnogi iz drugih dijelova Istre, došli pokloniti Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu te iskoristili prigodu za provesti neko vrijeme u molitvi.