Budi dio naše mreže
Izbornik

Pula: Premijerno predstavljen film „Put, Moj Put“

Pula (IKA)

Film „Put, Moj Put“ (The Way, My Way) australskog pisca, režisera i producenta Billa Bennetta premijerno je prikazan i predstavljen javnosti u petak 3. svibnja, na završetku prvog radnog dana „Adria Camino Festivala“ u Puli.

Bennetta i njegove suradnike pozdravio je i predstavio tajnik Bratovštine sv. Jakova – Hrvatska i voditelj organizacijskog odbora „Adria Camino Festivala“ Vedran Pražen, istaknuvši da je povlastica sudionika festivala ta što su oni prvi, nakon snimanja i postprodukcije, vidjeli cjeloviti film, što je ujedno bila i prva neslužbena europska premijera tog filma.

„Svoj prvi Camino hodao sam 2013. godine i otada sam hodao još pet puta. Kad sam hodao prvi put, bio sam zbunjen i pitao se zašto uopće hodam Camino. Došao sam u Santiago i očekivao sam anđele koji će se s spustiti s nebesa i kazati mi da sam bio dobar dječak. Vratio sam se kući u Australiju i odlučio sam napisati knjigu da shvatim zašto sam hodao Camino. Ovaj film je adaptacija te knjige. Među nama su glumci iz filma, i profesionalni glumci i hodočasnici, koji su sudjelovali u filmu“, rekao je Bennett zahvalivši svima koji su sudjelovali na izradi filma, kao i svima nazočnima.

Nazočnima se obratio i distributer filma Simon Crowe, čiji je zadatak, kako je rekao, da predstavi film svijetu. „Narednih 6 tjedana promovirat ćemo film širom svijeta, a za 10 dana u Cannnesu ćemo prijaviti film za taj filmskom festivalu, a nakon toga će biti premijera filma u Australiji“, kazao je Crowe, pozvavši nazočne gledatelje da budu ambasadori tog filma o iskustvu hoda na najpoznatijem hodočasničkom putu.

Nakon odgledanog filma, članovi filmske ekipe odgovarali su na pitanja publike, ističući da su u tom projektu sudjelovali „otvorenog srca“.

Film traje jedan sat i 38 minuta, a angažirana su samo četiri profesionalna glumca: Chris Haywood kao Bill, Jennifer Cluff kao Jen, Pia Thunderbolt kao Cristina i Laura Lakshmi kao Rosa, a ostali su stvarni hodočasnici, među kojima je i poznati Johnny Walker, živuća legenda Camina, autor prvog vodiča Camina te volonter u svetištu sv. Jakova u Santiago de Composteli.

Tijekom filmske karijere, koja traje više od četrdeset godina, Bennett je kao scenarist i redatelj snimio sedamnaest filmova i brojne dokumentarce. Dobitnik je mnogih nagrada u Australiji i inozemstvu. Njegovi su filmovi prikazani na najprestižnijim svjetskim filmskim festivalima poput festivala u Cannesu, Torontu i Sundaceu te su distribuirani kroz većinu velikih holivudskih studija.

Najnoviji film Bennett je utemeljio na svojoj istoimenoj memoarskoj knjizi o vlastitom Caminu, koja je uvrštena među najprodavanije na ljestvicama bestselera, a iskustvo Camina njegov je život, kako je rekao, zauvijek promijenilo.

Istaknuto je da je, već kao vremešni gospodin, Bennett krenuo na 800 kilometara dugo hodočašće od Saint Jean Pied de Porta na „Camino Frances“ te da nije imao nikakvog hodočasničkog iskustva, a to mu novo iskustvo nije bilo ugodno. Njegova se nelagoda značajno uvećala kada je nakon prvih dana hoda prilikom pada ozlijedio koljeno. Unatoč boli, jer mu je ostatak puta bio „hodočašće protiv boli“, zadržao je smisao za humor kojeg je pokazao bilo u samoironijskim scenama ili dijalozima s drugim suputnicima na putu. Kroz te situacije autor filma vodi gledatelja kroz jedinstveno duhovno putovanje tijekom 31 dana hoda do svetišta Santiago de Compostela. Tražeći značenje svog hodanja, nije shvatio da je ono točno ispred njega, i to na način korak po korak. S vremena na vrijeme film je autentična priča o hodanju Caminom, a prema ocjeni Johnnya Walkera, upravo Bennettov film je najautentičniji film ikada napravljen o Caminu.

Film je sniman pet tjedana u Španjolskoj i tjedan dana u Australiji, a 11 tjedana trajala je postprodukcija.

Bennettova je knjiga uvrštena među pet najboljih knjiga koju ljudi s iskustvom hodanja Camina preporučuju onima koji se pripremaju na taj put.