Budi dio naše mreže
Izbornik

Razbijen kip Isusa u crkvi Bičevanja u Jeruzalemu

Jeruzalem (IKA)

Turist, prema policijskim navodima židov iz Amerike, u četvrtak 2. veljače 2023. srušio je s postolja Kristov kip u crkvi Bičevanja (Osude) u starom gradu u Jeruzalemu i razbio mu lice, priopćila je Franjevačka kustodija Svete Zemlje, prenosi Katolička novinska agencija (KNA).

Čuvar je svladao počinitelja i predao ga izraelskoj policiji.

Objavljena je video snimka uhićenja, na kojoj se čuje kako počinitelj Isusa opisuje kao idola. „Ne možemo štovati kamenje krivih bogova u Jeruzalemu“, vikao je.

Policija je priopćila kako je riječ o 40-godišnjem američkom turistu, nad kojim će se provesti vještačenje kako bi se utvrdilo njegovo duševno stanje. Najnoviji čin vandalizma šesti je po redu napad na kršćanska sveta mjesta i same kršćane od početka godine u Izraelu.

U siječnju je oskvrnjeno protestantsko groblje na brdu Sionu, srušena maronitska crkva na sjeveru Izraela i ispisani uvrjedljivi grafiti na zidovima armenskog samostana u starom gradu u Jeruzalemu. Ciljevi napada bili su i armenska patrijarhija i kršćanski restorani na Novim vratima u kršćanskoj četvrti.

Latinski patrijarh Jeruzalema nadbiskup Pierbattista Pizzaballa nedavno je upozorio na rastuće napetosti između vjerskih zajednica u Svetoj Zemlji i izrazio zabrinutost zbog mogućih posljedica. Radikalne snage u Izraelu mogle bi biti ohrabrene ponašanjem dijelova izraelske vlade i nastaviti napadati kršćane, poručio je.

Njemački benediktinac Nikodemus Schnabel za KNA je komentirao „ciljane napade“ rekavši da se mora postaviti pitanje „ne postoji li povezanost osjetnog povećanja protukršćanskog nasilja iz mržnje i stanovite retorike kakva se čuje od određenih članova vlade“. Schnabel inače obavlja dužnost patrijarhalnog vikara za dušobrižništvo migranata i azilanata u Jeruzalemu.

Crkva presude, u kojoj se dogodio najnoviji napad, pripada svetim mjestima kojima upravlja Franjevačka kustodija u Svetoj Zemlji. Na tome se mjestu nalazi i Franjevački biblijski studij (Studium Biblicum Franciscanum), kao i najstariji jeruzalemski muzej koji se bavi poviješću i kulturom kršćanstva u Svetoj Zemlji, s ranokršćanskom arheološkom zbirkom otvorenom 1902. godine. Ondje je proteklih godina otvoren i Muzej Svete Zemlje s arheološkim i povijesnim odjelima.