Budi dio naše mreže
Izbornik

Razgovor Glasa Koncila s ginekologom dr. Dubravkom Habekom

Zagreb (IKA)

U Glasu Koncila priređenom za Petu vazmenu nedjelju, 15. svibnja 2022., objavljen je razgovor s ginekologom dr. Dubravkom Habekom o pobačaju, prizivu savjesti i etičkim prijeporima u ginekologiji.

Gdje po pitanju pobačaja dolazi do brisanja granica između znanosti i ideologije, postaje li ginekologija etički najzahtjevnija grana medicine te zašto je priziv savjesti toliko osporavan, pitanja su na koja je Glas Koncila tražio odgovore među ginekolozima praktičarima i profesorima koji ginekološka znanja prenose studentima, budućnosti hrvatske medicine. Takav sugovornik je Dubravko Habek, ginekolog iz zagrebačke Kliničke bolnice „Sveti Duh“, koji kao redoviti profesor predaje i na Medicini na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

„Shizoidno je s jedne strane boriti se za svaki nerođeni život, što nam struka nalaže, a s druge strane, u drugoj prostoriji, činiti artificijalni, jatrogeni prekid zdrave trudnoće iz nemedicinske indikacije“, rekao je među ostalim dr. Habek.

„U klinici u kojoj radim nitko među specijalistima i među više od 20 specijalizanata, kao ni među primaljama i medicinskim sestrama, ne želi nazočiti ili obavljati pobačaje jer se bave zaštitom materinstva i nerođenoga djeteta“, dodao je sugovornik.