Budi dio naše mreže
Izbornik

Razgovor Glasa Koncila s njemačkim katoličkim novinarom Guidom Horstom

Zagreb (IKA)

Glavni urednik njemačkog katoličkog tjednika »Die Tagespost« Guido Horst u intervjuu u Glasu Koncila priređenom za nedjelju 30. listopada objašnjava kako je došlo do toga da je i papa u miru Benedikt XVI. zbog »Münchenske studije« prikazan kao onaj koji je pridonosio patnjama zlorabljene djece i maloljetnika.

»Može se reći da je kardinal Ratzinger kao prefekt, a potom kao papa Benedikt XVI. donio presudnu promjenu u postupanju s počiniteljima zloporaba u Katoličkoj Crkvi«, kazao je u intervjuu Horst.

»Treba reći nešto jako važno: sve do duboko u osamdesete, pa i devedesete godine prošloga stoljeća, vjerovalo se da je pedofilija izlječiva. U skladu s tim osobi koja se ogriješila zapovjeđeno je da se podvrgne terapiji, a po završetku terapije ponovno ju se uključivalo u pastoral. To nije bilo ‘zataškavanje’ u pravom smislu riječi, nego žalosna pogrješka kojoj je pridonosio ondašnji status znanstvene i medicinske prakse«, dodao je urednik tjednika »Die Tagespost«.

Sugovornik opisuje i žalosnu pasivnost mnogih biskupa u odnosu na zlodjela zloporabe. Urednik Horst u razgovoru je otvorio i temu korištenja slučajeva zloporabe kao moćnog oružja u unutarcrkvenim sporenjima.