Budi dio naše mreže
Izbornik

Reagiranje Riječke nadbiskupije u svezi s novinskim napisima tjednika Nacional

Rijeka (IKA)

Reakciju Riječke nadbiskupije povodom članka objavljenog u tjedniku Nacional 16. svibnja prenosimo u cijelosti.

U tjedniku Nacional 16. svibnja 2023. godine objavljen je članak pod naslovom „Dramatično očevo pismo upozorava da Mato Uzinić zataškava da je crikvenički župnik Stipetić seksualno iskorištavao maloljetnog bogoslova” u kojem su iznesene teške optužbe protiv riječkog nadbiskupa Mate Uzinića i uprave Riječke nadbiskupije za namjerno i sustavno zataškavanje slučajeva zlostavljanja ministranata i bogoslova. S ciljem razjašnjenja netočnih navoda i cjelovitog i istinitog izvještavanja javnosti ističemo sljedeće:

Nadbiskup Uzinić je 27. rujna 2022. primio pismo oca M.L. u kojem se iznose optužbe protiv svećenika M.S., na što je autoru pisma odgovorio 28. rujna 2022., a 30. rujna 2022. su imenovani delegat prethodne kanonske istrage i bilježnik izvan Riječke nadbiskupije, čime je pokrenuta prethodna kanonska istraga. U ovoj preliminarnoj istrazi nije se radilo o optužbi za zlostavljanje maloljetnika jer je M.L. došao u Bogosloviju u Rijeku kao zadarski bogoslov 2016. s 19 godina, kada je u Bogosloviji vicerektor bio svećenik M.S., a koliko je poznato oni se prije toga nisu poznavali. Zbog toga, prema kanonskim procedurama, u trenutku otvaranja istrage svećenik M.S. nije privremeno odstranjen sa župnih dužnosti. Ali, kao mjera predostrožnosti zbog iznesenih optužbi oca, u trenutku otvaranja istrage zabranjen mu je bilo kakav kontakt – osobni, telefonski ili pisani u bilo kojem obliku s M.L.

Preliminarna istraga utvrdila je da M.L. upisao prvu godinu bogoslovije 2016. godine, a nakon tri godine studija zadarski nadbiskup mu je zbog neispunjenja obaveza na fakultetu odredio godinu pauze. Nakon te godine pauze više se nije vratio na Bogosloviju. Prema iskazu oca, o tome nije obavijestio obitelj. Svećenik M.S. prestaje biti vicerektor u riječkoj bogosloviji 2020. i preuzima župu u Rijeci, kada prema njegovim riječima, u želji da mu pomogne, prima M.L. da stanuje kod njega i pomaže mu u župi. Svećenik M.S. 2021. godine odlazi u Crikvenicu gdje preuzima novu župu i tamo s njime ide M.L. i pomaže mu u župi. Nakon malo više od godine dana u Crikvenici zdravstveni problemi M.L. su se pogoršali, njegov otac je to saznao i odveo ga na liječenje.

Preliminarna istraga nije utvrdila postojanje kanonskih kaznenih djela zlostavljanja, kao ni kaznenih djela prema civilnim zakonima zbog čega ovaj slučaj nije prijavljen policiji. Međutim, sama činjenica zajedničkog stanovanja s M.L. pokazuje veliku nerazboritost svećenika M.S., osobito uzevši u obzir zdravstveno stanje M.L. koje se s vremenom pogoršalo. Uz to, utvrđeno je i da je svećenik M.S. unatoč zabrani kontakta s M.L. u vrijeme trajanja istrage porukama ipak bio u kontaktu s njim. Iz tih razloga je određeno, kao mjera predostrožnosti i pod prijetnjom suspenzije, da se svećeniku M.S. i dalje strogo zabranjuje bilo kakav kontakt – osobni, telefonski ili pisani u bilo kojem obliku s M.L. Kako bi se dodatno razjasnila ova situacija bili su mu naloženi i zdravstveni pregled i psihološko testiranje, te kao mjera predostrožnosti, postavljen mu je i posebni nadzor vikara za kler Riječke nadbiskupije koji je postavljen kao njegov sužupnik.

M.L. je bio pozivan na saslušanja, o čemu smo obavijestili i zatražili i mišljenje njegovog oca, no, nažalost, tijekom istrage nije ga bilo moguće saslušati. M.L. nikad nije podnio optužbe na račun svećenika M.S., već njegov otac, temeljem čega je i pokrenuta istraga. Ukoliko M.L. odluči svjedočiti uvijek to može učiniti bez obzira na status istrage, kao i bilo tko drugi tko bi predočio nove dokaze ili utemeljene sumnje.

Nakon objave članka u tjedniku Nacional gdje su iznesene i nove teške optužbe protiv svećenika M.S., posebno optužba, citiramo: „Dva zadarska bogoslova bili su otpušteni iz bogoslovije kada su govorili o tome da ih je Stipetić znao izvoditi, izdvajati iz skupine, voditi na sladoled i kavu, da bi na kraju pokušao imati odnos s njima, a oni su to prijavili, i bili otpušteni iz bogoslovije”. Nadbiskup je odlučio proširiti istragu, a dok se to ne razjasni, svećenika M.S. privremeno udaljiti sa župe. Također zbog iznesenih novih teških optužbi protiv svećenika M.S., slučaj je odlučio prijaviti Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci da provjere ima li temelja za njihovo postupanje.

U članku se spominju i drugi slučajevi zlostavljanja, zbog čega molimo sve koji imaju ikakve informacije o njima da ih prijave policiji i Povjerenstvu za zaštitu maloljetnika Riječke nadbiskupije kako bi se, ako već nije, pokrenulo istrage.

Nadbiskup Uzinić, u svoje ime i u ime Riječke nadbiskupije, zbog svakog slučaja u kojemu se dogodilo zlostavljanje izražava žaljenje i traži oprost te još jednom moli sve žrtve zlostavljanja koje su počinili svećenici ili druge osobe koje su djelovale i djeluju u Riječkoj nadbiskupiji i u s njom povezanim pravnim osobama, da se ne boje o tome progovoriti. Osim toga, svim žrtvama otvorena su vrata za susret i pružanje potrebne pomoći.

Vezano za različite pogrešne tvrdnje i zaključke objavljene u ovom članku u tjedniku Nacional ističemo:

Uplata 150.000,00 kn – 7. listopada 2022. godine na račun Nadbiskupije stigla je uplata 150.000,00 kuna s računa svećenika M.S. i s opisom plaćanja „MSC Darovanje za Župu”. Prema riječima svećenika M.S. radi se o donaciji njegove redovničke zajednice Misionari Presvetoga Srca Isusova (MSC – Missionnaires du Sacre Coeur) za pomoć župi u Crikvenici. Njegova redovnička zajednica uplatila je navedeni iznos na njegov osobni račun, a on je to prema njegovim riječima umjesto na bankovni račun svoje župe greškom uplatio na bankovni račun Nadbiskupije koja je istog dana 7. listopada 2022. uplatu vratila nazad na župu s opisom „Povrat krive uplate”. U privitku su potvrde Nadbiskupije o izvršenim transakcijama.

Otplata kredita – Kredit roditelja generalnog vikara Riječke nadbiskupije Marija Tomljanovića koji se optužuje da ga je otplatio župnim novcem otplaćen je mjesecima prije nego je on imenovan župnikom spomenute župe 2019. godine.

Premještaj u Austriju – Svećenik M.S. pripada redovničkoj zajednici Misionara Srca Isusova, Austrijske provincije koja ima sjedište u Salzburgu. O njegovim premještajima odlučuje njegov provincijal. Nadbiskup Uzinić nije upoznat s time da je svećenika M.S. trebao ići iz Riječke nadbiskupije, a još manje da je to spriječeno.

Položaj žena u Riječkoj nadbiskupiji – Dostojanstvo i zastupljenost žena su nadbiskupu Uziniću jedan od prioriteta u radu, što je više puta svojim odlukama pokazao. U Riječkoj nadbiskupiji djeluju mnoge žene – a među njima i redovnice – njih šest nalazi se na najodgovornijim mjestima: ravnateljice Caritasa, Hospicija, Doma sv. Ane i Doma za osobe s demencijom te voditeljice Nadbiskupovog ureda, Katehetskog ureda, Ureda za medije te Povjerenstva za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba Riječke nadbiskupije.

Mate Uzinić imenovan je riječkim nadbiskupom koadjutorom 4. studenoga 2020., uveden je u službu 16. prosinca 2020. godine, a službu riječkog nadbiskupa preuzeo je od Ivana Devčića 11. listopada 2022. godine. U trenutku imenovanja nadbiskupom koadjutorom papa Franjo dao mu je posebne ovlasti kojima je izvanredno dobio ovlasti upravljanja iako je još uvijek riječki nadbiskup bio Ivan Devčić. Nakon preuzimanja službe nadležni Dikasterij Svete Stolice upoznao je nadbiskupa Uzinića s optužbama za seksualno zlostavljanje maloljetnika protiv trojice svećenika za koje ranije nije provedena istraga. O otvaranju ovih prethodnih istraga, kao i njihovim rezultatima, obaviješteno je Županijsko državno odvjetništvo i nadležni Dikasterij. Osim tih slučajeva, nadbiskup Uzinić je u međuvremenu dobio još četiri prijave protiv svećenika s optužbama za različita kaznena djela. Jedna od njih se odnosila na sumnju za zlostavljanje maloljetnika, o čemu je također obaviješteno Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci i nadležni Dikasterij.

Nadbiskup Uzinić već je najavio da će obavijestiti javnost o ovim slučajevima, kao i o ukupnom stanju s prijavama i procesuiranjima zlostavljanja u Riječkoj nadbiskupiji. Neke su prijave anonimne i to otežava istrage i zahtijeva vrijeme da se pokuša doći do utvrđivanja istine, a time i pravednosti za žrtve.

Transparentnost je način na koji od početka upravlja nadbiskup Uzinić i na tome će inzistirati i u slučajevima prijava i procesuiranja optuženih za zlostavljanje. Optužbe da je nadbiskup Uzinić namjerno i sustavno zataškavao slučajeve zlostavljanja su klevetničke. U svim slučajevima koji se odnose na kaznena djela protiv maloljetnika i ranjivih odraslih osoba, pa i kada je riječ o saznanjima putem anonimnih pisama, nepotpisanih obavijesti i glasina, nadbiskup Uzinić postupao je s dužnom pažnjom i u skladu s kanonskim i s državnim propisima, provodeći kanonske istrage i, ako se radilo o kaznenim djelima koja se u Republici Hrvatskoj progone po službenoj dužnosti, obavještavajući one koji su za to nadležni.

Nadbiskup smatra da je u borbi protiv ovog zla, u dvije i pol godine, koliko je u Rijeci, učinio najviše što je znao, a u niti jednom trenutku ni na kakav način nije zataškavao, za što ga se optužuje. Ipak, nakon iznesenih optužbi za zataškavanje zamolio je i Apostolsku nuncijaturu da od nadležnog Dikasterija za biskupe zatraži da Dikasterij, ako je to moguće, osnuje neovisno povjerenstvo koje bi ispitalo njegov rad. Ukoliko to ne bude moguće, sam će formirati neovisno povjerenstvo koje će pregledati svu dokumentaciju i imati zadatak utvrditi je li bilo ikakvih propusta.

Nadbiskup Uzinić, od svog preuzimanja službe nadbiskupa koadjutora Riječke nadbiskupije 16. prosinca 2020. godine, nastoji da Riječka nadbiskupija bude mjesto nulte tolerancije na bilo kakav oblik nasilja. Na tom tragu, kako je već ranije najavio, poduzeo je korake objedinjavanja podataka kako bi se javnost informiralo o stanju s prijavama i procesuiranjima zlostavljanja u Riječkoj nadbiskupiji, a u svojstvu predsjednika Povjerenstva HBK za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba slične procese želi potaknuti i u drugim biskupijama u Hrvatskoj, što je najavio na kraju redovnog 66. plenarnog zasjedanja Sabora HBK u travnju ove godine. Osim toga, u svrhu prevencije izradio je Smjernice za postupanje u zaštiti maloljetnika i ranjivih osoba od spolnog zlostavljanja, koje se mogu naći na mrežnim stranicama Riječke nadbiskupije, te osigurao edukacije svih zaposlenika Riječke nadbiskupije i s njom povezanih pravnih osoba na temu zaštite maloljetnika i ranjivih osoba.

Na kraju, nadbiskup Uzinić ističe da ga sve teškoće na koje nailazi, pa i moguća nesnalaženja, neće obeshrabriti u borbi protiv ovog zla i zaštiti žrtava zlostavljanja.