Budi dio naše mreže
Izbornik

Realizacija projekta Europski centar za mir i suradnju u Mariji Zvijezdi

Banja Luka (IKA)

Svečanost u povodu obilježavanja godine dana od početka realizacije projekta Kuća susreta „Marija Zvijezda“ i Europski centar za mir i suradnju, u sklopu trapističkog samostana Marija Zvijezda, održana je u utorak 21. rujna 2021. u Banjoj Luci.

Na svečanosti su među ostalima govorili banjolučki biskup Franjo Komarica i glavni tajnik Međunarodne paneuropske unije akademik Pavo Barišić.

„Kuća, dom je po sebi simbol mira. U ovom gradu, biskupiji i zemlji, gdje su nakon skoro tri desetljeća tisuće u ratu razrušenih domova, još uvijek, nažalost, u ruševinama i gdje je zbog toga neostvaren poželjan, toliko potreban mir za sve ovdašnje stanovnike, želimo uz Božju pomoć doliti barem malo i svoga ulja u ovu zapaljenu svjetiljku nove nade i tako omogućiti svim istinskim mirotvorcima da nam se čim prije pridruže“, kazao je biskup Komarica.

„S pripadnicima drugih svjetskih religijskih zajednica zajedničko nam je poštivanje savjesti i poslušnost savjesti, koja nas sve poučava da tražimo istinu, da volimo druge i pojedince i druge narode i da im pomažemo i tako ujedno ostvarujemo mir među ljudima i nacijama“, poručio je biskup.

Zahvalio je svima na podršci koju je centar dobio, prije svega, Vladi Republike Hrvatske, Brodsko-posavskoj županiji, katoličkoj organizaciji Renovabis i Paneuropskoj uniji.

U ime Međunarodne paneuropske unije akademik Barišić, koji je od samoga početka angažiran u projektu, rekao je da je Europski centar mira i suradnje „Marija Zvijezda“ osobito vrijedan „zato što povezuje ostvarenja europske kulture u prošlosti sa sadašnjošću i europskom budućnošću.“

„Poput Paneuropske unije, koja već 99 godina okuplja članstvo iz preko trideset zemalja u svrhu mira i suradnje, trapistički samostan tu je mirovnu i duhovnu misiju ovdje započeo provoditi prije više od stoljeća i pol. Po znamenitosti i obrazovnoj djelatnosti opatije Marije Zvijezde, Banja Luka nije bila periferija nego samo središte najnaprednije europske kulture, uzor Europe mira i suradnje. Europski centar za mir i suradnju oslanja se, stoga, na plodne povijesne temelje susreta i razumijevanja ljudi i kultura, gradi se na mjestu dijaloga naroda i vjera. Da bi se Europa primjereno uredila, valja na osobit način učvrstiti mir i razumijevanje u onoj zemlji o kojoj među Europljanima još uvijek vladaju proturječja i nesporazumi. Bosna i Hercegovina svojom raznolikošću i bogatom kulturnom baštinom ogledno je mjesto za susrete i deliberaciju Europljana o mirotvornom uređenju vlastite zajednice i oblikovanju budućnosti. Europski centar za mir i suradnju ‚Marija Zvijezda‘ može u tom obzoru biti značajan svjetionik na putu proširenja i uređenja Europske Unije“, kazao je, između ostaloga, akademik Barišić.

Potpredsjednik Njemačke paneuropske unije Andreas Raab, koji je također od samoga početka angažiran na projektu, pročitao je pismo bivšeg njemačkog predsjednika Christiana Wulffa, dopredsjednika Kuratorija centra. „Mir, dijalog i suradnja izvan granica, bilo da su one političke, etničke ili religijske, stoje u središtu budućeg rada Europskog centra ‚Marija Zvijezda‘. Centar ne samo da nastavlja tradiciju jednoga samostana nego nastavlja i angažman biskupa Komarice za mir, razumijevanje i dijalog među ljudima, kojim on na tako upečatljiv način djeluje već 30 godina“, piše, uz ostalo, u pismu.

Na današnjoj svečanosti sudjelovali su i generalni konzul Republike Hrvatske u Banjoj Luci Zoran Piličić, brodsko-posavski župan Danijel Marušić, šefica regionalnog Ureda visokog predstavnika u Banjoj Luci Marianni Berecz, predstavnici Renovabisa Burkhard Haneke i Herbert Schedler, izaslanik banjolučkog muftije efendija Muris Spahić, predstavnici Grada Banje Luke, predstavnici Paneuropske unije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Njemačke, predstavnici HKD-a Napredak, Banjolučke biskupije i mnogi drugi.

Prije svečanosti, biskup Komarica blagoslovio je, uz nazočnost gostiju i vjernika, novi Caritasov dječji vrtić „Sv. Ana“ na Petrićevcu.