Budi dio naše mreže
Izbornik

Rijeka: Održana konstituirajuća sjednica Nadbiskupijskog pastoralnog vijeća

Rijeka (IKA)

U Velikoj vijećnici Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci u subotu 29. siječnja održana je prva konstituirajuća sjednica Nadbiskupijskog pastoralnog vijeća (NPV) pod predsjedanjem riječkog nadbiskupa koadjutora Mate Uzinića.

Nakon upoznavanja članova sa Statutom, održano je biranje tajnika i članova Tajništva NPV-a. Za članove Tajništva jednoglasno su izabrani: vlč. mr. Mario Gerić, izv. prof. dr. sc. Marko Medved, koji je ujedno izabran i za tajnika, gđa. Emili Ilić iz Crikveničkog dekanata i s. Martina Vlahović, SJC.

O tijeku sinodalnog procesa u Riječkoj nadbiskupiji i sinodalnim savjetovanjima koji će uslijediti, okupljene je upoznao vlč. Gerić koji je ujedno i nadbiskupijski relator za sinodu. Svatko je pozvan dati svoj odgovor na pitanja koja sinoda postavlja, a time i odgovoriti na Papin poziv na sudjelovanje u sinodi, rečeno je na sjednici. Najavljeno je i kako će se na idućoj sjednici Nadbiskupijskog pastoralnoga vijeća održati sinodalno savjetovanje.

S obzirom na aktualnu Godinu obitelji: Amoris laetitia, voditelj Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije, mons. Ivan Nikolić, predstavio je dosadašnje rezultate i najavio planirane aktivnosti. S osobitim naglaskom Godina obitelji usmjerena je na pripremu obitelji za Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati u Ludbregu (21. i 22. svibnja 2022.) kao i 10. svjetski susret obitelji u Rimu (26. lipnja 2022.)

O petogodišnjem planu i programu Riječke nadbiskupije u narednom petogodišnjem mandatu NPV, izvijestio je izv. prof. dr. sc. Nikola Vranješ. Istaknuo je nužnost veće aktualizacije Papine pobudnice Amoris laetitia, s naglaskom na osmo poglavlje: Pratiti, razlučivati i integrirati slabosti; tumačenje i promišljanje. Osim toga, a na temelju sinodalnih savjetovanja koja će se održati po župama, u redovničkim i molitvenim zajednicama te podacima koji će se prikupiti iz drugih izvora, predloženo je napraviti istraživanje koje će dati jasniji uvid u stanje crkvenosti u Riječkoj nadbiskupiji. Ono bi trebalo biti pokazatelj čime bi se trebali baviti u narednom petogodišnjem razdoblju, rekao je izvr. prof. dr. Vranješ.

Na tragu uputa pape Franje iz dvaju motuproprija „Spiritus Domini“o izmjeni Kan. 230 § 1 Zakonika kanonskog prava o pristupanju žena službama lektorata i akolitata, iznesen je prijedlog o formiranju i postavljanju u službu čitačica/čitača, akolitkinja/akolita, te “Antiquum ministerium” kojim se uspostavlja služba katehete u župnim zajednicama, vikar za pastoral vlč. mr. Mario Gerić iznio je prijedlog koji je jednoglasno usvojen u obliku nacrta. Nastavno na ovu temu, mons. Uzinić je istaknuo da je dobro da Crkva na svom putu sinodalnosti zna odgovoriti na znakove vremena i ovo bi trebalo dati novu snagu dopuštajući Duhu Svetome da djeluje. Djelovanje Duha omogućava Crkvi da bude živa, istaknuo je mons. Uzinić.

Još dvije novine dogodit će se u Riječkoj nadbiskupiji. O prvoj, trajnom đakonatu, govorio je vikar za kler preč. mr. sc. Vjekoslav Đapić. Formacija bi bila povjerena Metropolitanskom pastoralnom institute, a dosadašnja iskustva govore kako kandidata ima. Prijedlog je jednoglasno prihvaćen uz opasku kako se mora paziti da đakoni svoju službu i poslanje ne shvaćaju kao zamjenu za svećeničku službu jer nedostaje svećenika, nego za služenje na način koji je svojstven đakonatu.

Na kraju, o uvođenju propedeutske godine u Bogoslovnom sjemeništu govorio je generalni vikar Riječke nadbiskupije vlč. dr. Mario Tomljanović. Riječ je o vremenu u kojemu kandidati za sjemenište imaju priliku kvalitetno razlučiti postoji li doista duhovni poziv. Ona je tipologija jednog novicijata bogoslovnom sjemeništu. Osim toga, kroz četiri faze pruža uvid u kandidata za bogosloviju. U prvoj, koja se bavi ljudskom formacijom, uočava se postoje li patologije koje bi odmogle osobi krenuti na svećenički put, kao i tehnike pomoći. Druga faza obuhvaća duhovnu dimenziju, treća intelektualnu, a četvrtka pastoralnu dimenziju. Nadbiskup Uzinić je istaknuo kako će svaki budući bogoslov u riječkoj Bogosloviji morati proći propedeutsku godinu, a ona kao takva bit će i svojevrsna prevencija ‘bilo kakvog župnika’ koji bi u nedostatku svećenika bio poslan na župu. Crkva se suočava s teškim stranicama svoje prošlosti koje su se događale jer su se na župe slali ‘bilo koji’ svećenici, odnosno oni koji to nisu smjeli biti. Trebamo graditi Crkvu s jasnim standardom kako bi se neke stvari spriječile. Propedeutska godina tome pomaže, ali pomaže i onima koji promišljanju o svećeničkom pozivu, rekao je mons. Uzinić.

Sudionici sjednice, članovi NPV-a, sudjelovali su konstruktivnim prijedlozima i opservacijama na predložena pitanja, a osobito na teme vezane uz sinodalni hod u Riječkoj nadbiskupiji.

Nadbiskupijsko pastoralno vijeće savjetodavno je tijelo koje, u suradnji s Prezbiterskim vijećem, istražuje i prosuđuje ono što se odnosi na pastoralni rad u Riječkoj nadbiskupiji i o tome predlaže praktične zaključke.