Budi dio naše mreže
Izbornik

Rijeka: Položen kamen temeljac za izgradnju župne crkve na Pećinama

Rijeka (IKA)

Riječki nadbiskup Mate Uzinić blagoslovio je u nedjelju 22. listopada 2023. kamen temeljac za izgradnju župne crkve Svete obitelji na Pećinama u Rijeci.

Punih 60 godina župljani Pećina čekali su na početak izgradnje župne crkve. Župnik Piotr Modrzejewski i župna zajednica, kao i nekadašnji župnici okupili su se u nedjelju 22. listopada na gradilištu na kojemu je riječki nadbiskup Mate Uzinić blagoslovio, a župnik položio kamen temeljac na za to predviđeno mjesto.

Tom prigodom nadbiskup je istaknuo da će izgradnjom te crkve početi nova etapa za tu župnu zajednicu koja će joj omogućiti rasti i pomoći i drugima da rastu u vjeri. Iz pročitanog evanđeoskog ulomka izdvojio je tri misli. Prva se tiče ‘kamena zaglavnog’ koji predstavlja Krista, a na isto upućuje i kamen za izgradnju buduće crkve. Taj kamen blagoslovio je sv. Ivan Pavao II. 2003. godine tijekom svog pohoda Rijeci, a simbolično, na blagdan toga sveca i 20 godina nakon posjeta Pape gradu na Rječini, položen je u temelje buduće crkve. Nadbiskup je vjernike potaknuo da kamen za gradnju nove crkve, koji predstavlja Isusa Krista, polože i u svoja srca, odnosno da u srca polože Isusa.

Ako smo položili samo ovaj kamen, a ne Isusa u svoje srce i u naše obitelji, tada gradimo u pijesku – rekao je nadbiskup. Podsjetio je i na riječi sv. Ivana Pavla II. da „otvorimo vrata Kristu“ koji „ništa ne oduzima, a sve daje“, dodavši da je zbog toga važno otvoriti vrata naših srca Isusu, otvoriti mu vrata naših obitelji, vrata društva.

Kao drugu misao nadbiskup je naveo naziv Župe – Sveta obitelj – rekavši kako župna zajednica na poseban način mora propagirati obiteljski pastoral. Obitelj je temeljna zajednica i Crkve i društva i tim temeljima je potrebno posvetiti više pažnje. Najprije gradite obitelj kao Crkvu, a zatim se bavite temeljima kamene crkve – poručio je nadbiskup.

Zaključujući, naveo je treću misao povezanu s aktualnim trenutkom u kojemu se Crkva nalazi – sinodskim hodom i sinodom koja se održava u Vatikanu. Sinoda nas potiče na propitivanje na koji način Crkva ovog našeg trenutka treba ne samo govoriti da smo Kristovi, nego to i živjeti? Kako ovu Crkvu, ovog povijesnog trenutka, učiniti zajednicom? Nadbiskup je okupljene potaknuo da daju svoj doprinos u sudjelovanju u životu svoje župne zajednice, ali i idu drugima ususret noseći im Isusa, poručujući da se isplati Krista slijediti, jer ‘on nam ništa ne oduzima, a sve daje.“

Prvi idejni projekti za gradnju crkve bili su 2005. godine i trebalo ih je uskladiti s urbanističkim planom. Građevinska dozvola dobivena je 2017. te produljena 2020. godine. U lipnju 2023. započelo se s radovima na izgradnji crkve. Crkva Svete obitelji prostirat će se na 190 četvornih metara. Zbog specifičnosti prostora crkva će služiti samo za liturgiju, a ostali sadržaji bit će u župnom stanu, rekao je župnik predstavljajući nadbiskupu, okupljenim svećenicima i župljanima projekt čija izgradnja je započela u neposrednoj blizini župnog stana u kojemu se nalazi kapela, koja u nedostatku sakralnog objekta, služi za liturgiju za 2027 župljana koliko broji župa Pećine. Crkva će imati i lift koji će osobama s invaliditetom i starijim osobama omogućiti lakši dolazak na liturgijsko slavlje. Izvođač radova je Izgradnja d. o. o. iz Crikvenice.