Budi dio naše mreže
Izbornik

Rijeka: Večernjom i dodjelom Medalja sv. Vida počela proslava zaštitnika nadbiskupije i grada

Rijeka (IKA)

Svečanom Večernjom koju je u riječkoj katedrali sv. Vida 14. lipnja 2023. predvodio riječki nadbiskup Mate Uzinić, počela je proslava svetkovine sv. Vida, zaštitnika Riječke nadbiskupije, katedrale i grada Rijeke.

U molitvi su sudjelovali gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, barski nadbiskup Rrok Gjonlleshaj, rektor katedrale i generalni vikar Mario Tomljanović, vikar za pastoral Mario Gerić, članovi kanoničkog zbora Metropolitanskog kaptola riječkog i drugi svećenici Riječke nadbiskupije. Nadbiskup je okupljene podsjetio na povijesni pogled na sv. Vida kao pomoćnika od grmljavine, nevremena, epilepsije, zaštitnika pivara, sjetve i žetve…

„Riječ je o klasičnom pogledu na sveca koji nas štiti u nevoljama i posrednik je između nas i Boga. Ne smijemo se zaustaviti samo na tom pogledu“, rekao je nadbiskup i kao primjer naveo misli sv. Ivana Pavla II. koji je kazao da su sveci među nama i pripadaju nama.

„Želim da svetog Vida prepoznamo kao svoga, jednog od nas i člana našeg obitelji. Sveti Vid je jedan od nas i on nam pokazuje da možemo biti ono što je on – sveti – i da je svetost naš poziv. On pokazuje da Bog nije spreman gubiti u suočavanju s našom krhkošću, našim grijesima i slabošću – da Bog, i kad se to dogodi, želi graditi s nama novu povijest, povijest svetosti“, poručio je propovjednik.

Odgovarajući na pitanje kako to činiti, kao primjer naveo je dobitnike ovogodišnjih Medalja zahvalnosti sv. Vida, kojima je te večeri uručio priznanja.

„Vi ste izabrani zato što su drugi prepoznali ono što vi činite u vašim zajednicama kao odgovor pozivu na svetost. U zajedništvu sudjelovati u poslanju Crkve. To je način kako odgovaramo na taj poziv na svetost. Svatko, kada u svom zvanju i zanimanju služi drugima na način Isusa Krista, dajući se potpuno u ljubavi, ide putom svetosti. Nisu potrebne mnogo puta izvanredne stvari, nego svakodnevnica življena u ljubavi“, poručio je nadbiskup.

Obraćajući se katoličkim skautima koji su po završetku Večernje dali svoja obećanja, nadbiskup im je u propovijedi kazao da biti svet znači da se jači brinu za slabije, kao i štititi jedni druge, biti zainteresirani za druge i kad se primijeti da nešto nije dobro u odnosu prema bilo kome, da se reagira i bude zaštitnik svoje braće i sestara.

Istaknuo je poruku koju je Papa rekao u svojoj propovijedi na Duhove na Delti 2003. godine: „Vi se pak, kršćanske obitelji, ne ustručavajte – posebno svjedočeći načinom vlastitoga života – predlagati istinski Božji naum s obitelji kao zajednicom života utemeljenoj na ženidbi, to jest na postojanome i vjernome zajedništvu muškarca i žene, međusobno vezanima javno očitovanom i priznatom svezom.

Na vama je da na sebe preuzmete odgovornost ljudskoga i kršćanskoga odgoja svoje djece, koristeći se također pomoći odgojnih stručnjaka te ozbiljnih i dobro pripravljenih vjeroučitelja. Ovdje se, u gradu Rijeci, kao zaštitnik štuje sveti Vid, mladić, koji se nije ustručavao položiti vlastiti život da bi očuvao svoju vjernost Kristu u kojoj su ga bili poučili njegovi sveti roditelji Modest i Krescencija. I vi, poput njih, pomažite svojoj djeci da idu ususret Isusu, da bi ga bolje upoznala i slijedila posred kušnji kojima su izložena na putu, što vodi k pravoj radosti. Ne umarajte se u ispunjenju svoje roditeljske službe, ponavljajući pri tome zaziv što ga Riječani već sedam stoljeća s pouzdanjem upravljaju čudotvornomu križu štovanu u riječkoj prvostolnici: ‚Pomogao nam sveti Križ svetoga Vida!‘“

Ta je poruka upućena ponajprije roditeljima da se brinu oko ljudskog i kršćanskog odgoja svoje djece. „Zanimljivo je“, nastavio je nadbiskup, „da Papa kaže da su Vidovi roditelji bili Modest i Krescencija. Mi znamo da su bili odgojitelji, no ovdje, polazeći od te činjenice, želim izvući poruku za nas, za roditelje, vjeroučitelje, skaute, za sve kojima je povjeren odgoj naše djece, djece ovoga grada i nadbiskupije da tu službu vršimo poput Modesta i Krescencije, na način kako to čine roditelji, da nam bude stalo do dobra te djece i da vodimo računa o toj djeci da nam se ne bi dogodilo ponovo ono što nam se nažalost događalo. Sveti Krescencija i Modest su nam poziv i uzor želimo li nastaviti svoje poslanje u ovoj Crkvi. To poslanje možemo vršiti samo u ljubavi i s ljubavlju potpuno se dajući i pazeći da nešto ne uzmemo“, kazao je.

Zaključujući, uputio je poruku roditeljima. „Budite roditelji, odnosno brinite se oko ljudskog i kršćanskog odgoja djece. Ne dopustite tako olako, a događa se, da vam djecu odgaja netko drugi, da ne vodite računa o tome, da ne zaštitite svoju djecu. Vaša djeca su izložena nažalost mnogim ‚odgojiteljima‘ koji to nisu i zato je važno da doista, svatko sa svoje strane, tom pozivu ‚biti odgojitelji‘, damo novi zamah kako bi se i za nas moglo reći, kao za Modesta i Krescenciju, da smo ‚roditelji‘ i da se prema onima koji su nam povjereni ponašamo kao prema sinovima i kćerima. Da onaj koji je jači štiti onoga koji je slabiji i da svi skupa sa sv. Vidom, svetima Krescencijom i Modestom, nastavimo hodati putem svetosti i da nam sveci ne budu tek relikvije i kipovi, nego braća i sestre, članovi naše obitelji, oni koji nam pokazuju da Bog ne odustaje i da Bog s nama računa i da možemo ostvariti poziv na svetost.“

Dobitnici Medalja zahvalnosti sv. Vida

Na Večernjoj molitvi u kojoj je sudjelovao Nadbiskupijski zbor, dodijeljene su Medalje zahvalnosti sv. Vida zaslužnim vjernicima laicima iz dekanata Riječke nadbiskupije. Ovogodišnji dobitnici su: Josip Bezuh, župljanin Župe sv. Mihovila – Jelenje, Jelka Baretić, župljanka Župe sv. Martina iz Grižana, Ana Kružić, župljanka Župe Blažene Djevice Marije Žalosne u Mrkoplju, Viktor Gržinčić, župljanin Župe sv. Jeronima u Klani, Sonja Baričević, župljanka Župe sv. Jurja u Brseču, Župni zbor Župe sv. Romualda i Svih svetih na Kozali i Miroslav Brusić iz Župe sv. Ćirila i Metoda na Sušaku.