Budi dio naše mreže
Izbornik

Sažalnica mons. Stanislava Hočevara povodom smrti mons. Slavka Večerina

Beograd (IKA)

U povodu smrti subotičkog biskupa Slavka Večerina, beogradski nadbiskup metropolit Stanislav Hočevar uputio je 27. kolovoza 2022. generalnom vikaru Subotičke biskupije mons. Ferencu Fezekasu sažalnicu koju prenosimo u cijelosti.

Predragi brate u Kristu,

sve više duboko otkrivam i osjećam kako život postaje pun iznenađenja, nepredvidivosti i stvarnost dubokih tajni. Koliko više mi ljudi mislimo da smo jedini gospodari i upravljači svoga života, toliko više nas upravo sam život nadilazi, nadvisuje i stavlja u čuđenje.

Poseban Božji pohod Vašoj predragoj mi biskupiji putem novoga rođenja Vašega anđela Crkve, biskupa Slavka, ima nadasve jaku poruku. Ne preostaje nam ništa drugo doli pasti na koljena i klanjati se vječnim Božjim spasenjskim planovima. Vama, svemu narodu Božjem Subotičke biskupije, kao i čitavoj našoj metropoliji i Crkvi, Bog jasno govori da je samo On gospodar života i povijesti, gospodar djelatnosti i planiranja. Smrt našega dragoga pastira mjesne crkve, biskupa Slavka, upućuje nas da još više gledamo na Njega, jedinoga Spasitelja svijeta, na Njega koji je početak i dovršenje svega i središte svega postojećeg.

Pred nama su dakle dani duboke sabranosti, poslušnosti Duhu Svetome i gorljive molitve u zajedništvu sa svim svetima. Upravo na taj način biskupu Slavku, pastiru Subotičke biskupije, zajedno izmolimo svu radost Neba, biskupijskoj zajednici duha jedinstva i nade, a svim ljudima posvjedočimo potpuno povjerenje u snagu Božje Providnosti.

Tebi, predragi brate, koji si izabran za prvog suradnika biskupa Slavka, izričem posebnu duhovnu blizinu i solidarnost, kao i unutarnju ljudsku bol. Prenesi, dragi brate, svima moju nakanu intenzivne i ustrajne molitve, nade i potpunog povjerenja u Krista Dobrog Pastira, u Njegovu Presvetu Majku Djevicu Mariju kao i u posebne Vaše zagovornike pred Bogom: svetog apostola Pavla i svete Terezije Velike. U trenutcima teških iskušenja, ali i u trenutcima još potpunijeg povjerenja, zadobit ćemo snagu i blagoslov.

Izražavajući Vama, svim svećenicima, redovnicima, redovnicama, Bogu posvećenim osobama i vjernom puku Božjemu iskrenu kršćanski sućut, pozdravljam Vas u nadi Kristova Uskrsnuća!

✠ Stanislav Hočevar
nadbiskup i metropolit beogradski