Budi dio naše mreže
Izbornik

Šesti utorak u čast sv. Antunu na Svetom Duhu

Zagreb (IKA)

U Župi sv. Antuna Padovanskoga na zagrebačkom Svetom Duhu u tijeku je pobožnost „13 utoraka“ uoči svetkovine župnog zaštitnika, a šestog utorka 19. travnja euharistijsko slavlje predvodio je gvardijan i župnik Župe Uznesenja BDM u Molvama te nacionalni duhovni asistent Vojske Bezgrešne fra Zdravko Tuba.

U homiliji se fra Zdravko posebno osvrnuo na iskustvo boli, patnje i plača u Isusovom, ali i životu svakog čovjeka. „Osjećaji koje je Isus primio u život bili su i ti da je doživljavao u svojoj ljudskosti svu bol i patnju. Doživljavao je to kao čovjek, a bio je Bog“, kazao je fra Zdravko.

„Plač, suze, koliko su prisutne u našem životu? Zaboli te kad izgubiš nešto što ti je bilo dragocjeno. Zaboli kad izgubiš oca, majku, dijete, prijatelja. Kolike majke plaču zbog svoje djece jer su se udaljili od puta istine, jer su se prepustili ovisnostima. Plač. Bol. To je naša svakodnevnica“, primijetio je fra Zdravko.

Ispričao je događaj susreta s roditeljima čije je dijete počinilo samoubojstvo. Majka je rekla da su imali uspješnog sina, bio je na akademiji, ali svaki dan se udaljavao od njih. Jednog dana završio je život bacivši se kroz prozor. Tada nije bilo suza, samo bol. Suze su potekle tek nakon jednog hodočašća kad se srce otvorilo i spoznalo Božju ljubav i kad je srce doživjelo raskajanje zbog propusta jer su sinu sve dali, ali mu nisu dali Boga u život.

Osvrnuvši se na ulomak Ivanova evanđelja o susretu Marije Magdalene s uskrslim Gospodinom, fra Zdravko je istaknuo važnost utjehe.

„Koliko nam je utjeha potrebna, topla riječ naših bližnjih, roditelja, muža, žene, prijatelja. Koliko puta netko očekuje da mu se približimo. Isus nas šalje jedne drugima. On je taj koji nas povezuje u svojoj Crkvi i zato je Crkva taj znak uskrsnuća žive Gospodinove prisutnosti. I nikad se ne trebamo bojati. Ne trebamo se zaustavljati. Jer na tome putu kojim hodimo, koliko god bio trnovit, taj put vječnosti je već danas prisutan“, poručio je fra Zdravko.

Govoreći o sv. Antunu, istaknuo je da je on taj koji zagovora „kad izgubimo prijateljstvo s Bogom“. On je naš nebeski zagovornik, prati nas blizinom, prijateljstvom, zagovorom. Zato itekako možemo u ovim susretima i u pobožnostima, gledajući sliku sv. Antuna, znati da nikad nismo sami, imamo prijatelja. Onog koji želi da dođemo u nebesku domovinu. Prolazimo ovom suznom dolinom, tražimo utjehu i pomoć. Krist nam se nudi. On izgovara tvoje i moje ime. On govori ‘Ne boj se, ja sam s tobom, ja sam živ’, zaključio je fra Zdravko.

Na euharistijskom slavlju koncelebrirali su župnik fra Roko Bedalov i franjevci iz svetoduškog i padovanskog samostana.

Prije mise upriličeno je izlaganje relikvijara i pobožnost sv. Antunu.

Središnje misno slavlje na svetkovinu sv. Antuna, u ponedjeljak 13. lipnja, predvodit će dubrovački biskup Roko Glasnović.

Izravni prijenos pobožnosti može se pratiti utorkom u 19 sati na Hrvatskome katoličkom radiju i Facebook stranici HKR-a.