Budi dio naše mreže
Izbornik

Šibenski biskup Tomislav Rogić na blagdan sv. Jakova proslavio četiri godine biskupske službe

Šibenik (IKA)

Svetkovina svetog Jakova u Šibeniku proslavljena je u subotu 25. srpnja svečanim misnim slavljem u katedrali svetog Jakova. Euharistiju je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić. U koncelebraciji bio je i umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas. Preko misnog slavlja pjevao je Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem prof. Jelene Mikulandre i uz orguljašku pratnju Nikole Lovrića Caparina.

“Prinesimo danas na oltar Gospodinu: naše zajedništvo, naše zahvale za primljena dobročinstva, utjehe i snage koje su po susretima s Gospodinom, izvirale iz ovog Božjeg hrama sv. Jakova. Zajednički jednodušno prikažimo svoje molitve za sve potrebe naše Šibenske biskupije, za kršćansku obitelj, za duhovna zvanja, za mlade i starije, za zdrave i bolesne, za cijeli naš Hrvatski narod i Crkvu Božju, za kraj pandemije i prevladavanje poteškoća, za novu snagu vjere u našim životima. Neka se naša molitva poput miomirisna tamjana uzdigne Bogu”, poručio je biskup Rogić u uvodnom djelu slavlja.
U homiliji je naglasio kako vjernicima danas treba Jakovljevog poleta za Kristom, zanosa i spremnosti ostaviti sve radi Krista.

Sv. Jakova molimo da obitelji ustraju u ljubavi i vjernosti, podižući život, prenoseći vjeru

“Treba nam sveti Jakove mladih koji će snagom opredjeljenja za Krista birati svoja životna poslanja u službi izgrađivanja Kraljevstva nebeskog. Tebe sveti Jakove molimo za naše kršćanske obitelji da odole novim iskušenjima i ustraju u ljubavi i vjernosti, podižući život, prenoseći vjeru. U javnom životu treba nam svjedoka vjere i odlučnih boraca protiv poroka današnjice kakav si ti bio”.
“Sv. Jakov i apostoli, snagom Duha Božjega kojeg su primili po uskrsnuću, slijedit će Kristove stope, piti njegov kalež, dijeliti njegovu sudbinu: služenja i žrtve. Neće iznevjeriti svoga Spasitelja i Božju ljubav, nego će mijenjati svoje stavove, ne razmišljati više logikom ovoga svijeta, nego će prihvatiti „logiku“ – služenja Kraljevstvu Božjem”.
“Tu se i danas vodi borba. Kojom ćemo logikom živjeti, koja ćemo pravila usvojiti: zakonitosti po kojima živi ovaj svijet ili ćemo snagom vjere unositi u ovaj svijet načela Kraljevstva Božjega, očitovanje ljubavi Božje koja je u svome Sinu pokazala snagu ljubavi koja se žrtvuje do kraja i pobjeđuje svako zlo i sebičnost”, kazao je biskup Tomislav Rogić.
“Apostole i sv. Jakova nosila je snaga vjere u Božju pobjedu ljubavi i dobrote, u uskrsnuće, ma kakve ih strahote okruživale. Snagom vjere nadvladali su apsurde mržnje i zla kroz koje su morali prolaziti. Nisu se zbog toga razočarali u Bogu, nego su vjerovali da samo s Njim sve to mogu nadvladati. Vjerovali su da zlo i nevolje kroz koje prolaze imaju svoj kraj, jednom moraju proći, a da ono što ih čeka – život s Bogom – ostaje zauvijek i ne može više biti  ugrožen nikakvom nevoljom”.
“Zato, Sveti Jakove, moli za nas kršćane današnjeg vremena da pred novim izazovima, kušnjama, varljivim ponudama svijeta znamo sačuvati vjeru u Boga jedinoga, Krista Spasitelja uskrsloga i Duha Svetoga: Božju ljubav, snagu i mudrost, životvorca. Isprosi nam sv. Jakove, da i mi budemo zagledani u obećanu besmrtnost, vječni život s Bogom kao konačni cilj našega života. Svojim zagovorom posreduj snagu ljubavi koja prihvaća žrtvu i daruje sebe za Boga i svoje bližnje snagom Kristove ljubavi koja s križa obasjava svijet. Da to svjedočanstvo današnje Crkve, naroda Božjeg, bude vidljivi znak Božjeg djelovanja i obećanog spasenja”, zaključio je homiliju biskup Tomislav Rogić.

Zahvala biskupa Rogića za za protekle četiri godine biskupske službe u Šibeniku

Na kraju misnog slavlja zahvalio je za protekle četiri godine biskupske službe u Šibeniku.
“Zahvaljujem najbližim suradnicima, svećenicima, biskupu u miru, pjevačima, bratimima, bogoslovima i sjemeništarcima, ministrantima, časnim sestrama. Zahvaljujem svima koji me molitvom prate i u molitve se preporučam. Jedno veliko i iskreno „Hvala“ za ljubav i dobrotu, pomoć i potporu, savjet i molitvu, ohrabrenje i podršku”.
“Dobri Bog uvijek nekoga providi i pošalje da se iz nevolje izađe, da se nevera izdrži, da se ukaže smiraj i novi put koji je pred nama. Vjernički puče šibenski, rastimo zajedno u vjeri i pouzdanju u Božju svemoć, milosrđe, vodstvo i pomoć. Preporučam se u vaše molitve i molitvom uzvraćam svakog dana. Na Spasitelja našega Isusa Krista se oslanjamo, ne u svoje snage. Neka bude sve i u svemu Krist!  Zagovaraj nas Gospa naša, sveti Mihovile i sveti Jakove, sveti Nikola Taveliću, bl. Alojzije Stepinac i svi hrvatski mučenici”, zaključio je biskup Rogić.