Budi dio naše mreže
Izbornik

Sinodski hod u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji

Vepric (IKA)

Da bi potaknuo dijecezansku fazu Biskupske sinode splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić pozvao je župnike i župne vikare svoje nadbiskupije na jedan od dva radna susreta o sinodskom savjetovanju. Prvi susret održan je 9. veljače u svetištu Vepric na kojemu se okupilo šezdesetak svećenika iz šest dekanata južnog dijela Splitsko-makarske nadbiskupije.

Iz Splita su na savjetovanje došli uz nadbiskupa Barišića i nadbiskup koadjutor Dražen Kutleša te tri člana Nadbiskupskog povjerenstva za dijecezansku fazu Biskupske sinode don Nediljko A. Ančić (voditelj), don Ratomir Vukorepa (moderator) i don Josip Periš.

Susret je započeo molitvom Srednjeg časa i molitvom za Sinodu: Pred tobom stojimo, Duše Sveti! Nadbiskup Barišić istaknuo je važnost ove etape Sinode po mjesnim Crkvama. Ona je na neki način nastavak II. vatikanskog koncila i želi s jedne strane ojačati kolegijalnu dimenziju u Božjem narodu i posvijestiti sinodalnu narav Crkve koja se ostvaruje u zajedništvu, sudjelovanju i poslanju. Pozvao je župnike da svoje župne zajednice uključe u sinodsko savjetovanje slušanja, promišljanja i razlučivanja sukladno uputama Vademecuma i naputcima koje primaju od Povjerenstva.

O sinodskom hodu govorio je pastoralni vikar i voditelj Povjerenstva za Sinodu don Ante Ančić. On je podsjetio na otvaranje Sinode, dokumente i pomagala koje je izdalo Tajništvo kao i dosadašnje aktivnosti u vezi s tim koje su pokrenute u nadbiskupiji (pisma nadbiskupa, osnivanje Nadbiskupskog povjerenstva za ovu fazu Sinode, izrada Upitnika i dr.). Naglasio je nakanu ove Sinode da se proširi na cijeli Božji narod i specifičnost sinodalnosti kao duhovnog procesa obnove struktura i mentaliteta Crkve čiji je glavni akter Duh Sveti. Posebno se osvrnuo na organizaciju i provođenje sinodskih susreta koje trebaju organizirati župnici u svojim župama, a izvješće o tome poslati Nadbiskupskom ordinarijatu.

Don Josip Periš predstavio je strukturu i sadržaj Upitnika što ga je izradio u suradnji s još dvojicom članova Povjerenstva na temelju pitanja iz Vademecuma. Prilagođeni Upitnik postavljen na portalu nadbiskupije sadrži opće podatke o sudioniku, pitanja o vjerskoj praksi, percepciji župe i župnika, prijedlozima za poboljšanje pastorala, sudjelovanje u crkvenom životu te o slici i utjecaju Crkve u današnjem društvu. Upitnik je do sada ispunilo 545 osoba. U njemu se govor o sinodalnosti spušta na župnu razinu i on treba pomoći da se osjete vjernička iskustva te predstave prijedlozi i nedostatci u crkvenom životu da bi se spoznalo što je volja Božja i kako ju provesti u praksu.

Don Ratomir Vukorepa je za potrebe mjesne Crkve izradio Link o Biskupskoj sinodi i upoznao je svećenike s njegovim tehničkim mogućnostima. Na tom linku će uskoro biti stavljen tekst s temeljnim informacijama o sinodalnosti u Crkvi te Upitnik u word programu. Te će materijale župnici dostavljati onim vjernicima koje pozovu na sinodske susrete da bi se mogli pripremiti za razgovor i promišljanje o dva temeljna pitanja: Kako se u mojoj župnoj zajednici ostvaruje naš zajednički hod? Na koje nas korake Duh poziva da bi naše poslanje danas bilo plodonosno? Sinodsko savjetovanje po župama i redovničkim te laičkim zajednicama trajat će do kraja travnja do kada trebaju biti dostavljeni sažetci sa sinodskih susreta (sinoda@smn.hr).

Ovaj put je postavljeno samo nekoliko pitanja iz kruga sudionika na koje je odgovarao nadbiskup Barišić te spomenuti članovi povjerenstva. Na kraju se svećenicima obratio nadbiskup Kutleša. Potaknuo je svećenike da se ne daju obeshrabriti raznim zamkama i napastima (U Vademecumu se spominje desetak različitih zamki) nego s vjerom i pouzdanjem u Boga te otvorenošću Duhu porade na jačanju i provođenju prakse sinodalnosti u svojim župama.