Budi dio naše mreže
Izbornik

Sisak: Caritasovi volonteri sortirali prikupljene donacije za Ukrajinu

Sisak (IKA)

Caritas Sisačke biskupije započeo je u ponedjeljak 28. ožujka u bazilici Sv. Kvirina u Sisku sa sortiranjem prikupljenih donacija za Ukrajinu.

Trajni prehrambeni proizvodi, higijenske potrepštine i potrepštine za bebe i djecu te oprema pristigli su u Caritas od brojnih pojedinaca, institucija, župa i škola od samoga početka agresije na Ukrajinu. Kroz sljedeća dva dana volonteri Caritasa sortirat će namirnice prema vrsti te će iste u srijedu 30. ožujka kao dio humanitarnog konvoja Hrvatskog Caritasa krenuti prema Ukrajini.

Kako je to istaknula i predsjednica Caritasovog povjerenstva s. Smilja Čirko akcija se nastavlja i dalje te se kroz narednih nekoliko dana očekuje dolazak glavnine prikupljene pomoći. Ona je zahvalila je donatorima te je poručila kako „ni jedan čovjek ne može biti imun na veliku tragediju Ukrajinskog naroda, posebno nakon iskustva koje smo i sami imali u Domovinskom ratu“.

Istaknula je kako su u svakom ratu pa tako i tom najviše pogođena djeca te da je svako drugo dijete bilo primorano napustiti svoj dom. „Posebno me zato raduju brojni primjeri gdje su upravo najmlađi osjetili potrebu da trebaju pomoći. Tako je na samom početku rata u Ukrajini jedan dječak donio spontano u župni ured katedralne župe u Sisku vrećicu sa slatkišima kako bi obradovao djecu u Ukrajini. Sve dok je ovakvih primjera i dobrih ljudi pomoći za stradale neće nedostajati“, naglasila je Čirko.

Uz pomoć za Ukrajinski narod Caritas Sisačke biskupije i župni Caritasi brinu i za izbjegle Ukrajinske obitelji koje su našle smještaj u Selima, Novom Selu i gradu Sisku, od kojih se jedan dio svakodnevno hrani i u pučkoj kuhinji.

Svi zainteresirani donacije prehrambenih i higijenskih potrepština te opreme mogu predati svakog radnog dana od 7.30 do 15.30 u sjedište Caritasa u Sisku ili u svoje župne Caritase prema dogovoru.