Budi dio naše mreže
Izbornik

Slavljena prva misa nakon obnove u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Legradu

Legrad (IKA)

U župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Legradu je u nedjelju 10. rujna, nakon trogodišnjeg razdoblja sanacije konstrukcije, ponovno slavljena misa, a predvodio ju je župnik vlč. Silvio Košćak.

Župnik Košćak je u homiliji podsjetio na važnost gledanja ponad obnove fizičke strukture crkve. „Dok se nalazimo u ovoj crkvi, prisjetimo se da je ova zgrada više od cigle i žbuke: to je prebivalište Duha Božjega, svetište naše vjere i simbol našeg jedinstva kao jednog tijela u Kristu. Danas obnavljamo svoju predanost izgradnji i obnovi, ne samo fizičke strukture, već i naših odnosa, s ljubavlju kao zaglavnim kamenom i Kristom kao temeljem“, poručio je.

Zahvalio je svima koji su bili aktivno uključeni u obnovu legradske župne crkve, a posebnu zahvalu izrekao je pastorici evangeličke legradske zajednice Davorki Horvat i Ivanu Saboliću, načelniku Općine Legrad.

„Danas je bitno izraziti našu zahvalnost braći i sestrama evangelicima. U izazovnom razdoblju početka obnove, odmah nakon potresa, otvorili su nam svoja vrata i omogućili nam da slavimo misu u dvorani ELIM. Njihova velikodušnost i gostoljubivost bili su pravi dokaz duha kršćanskog jedinstva i ljubavi. Upravo nas ovakvi trenuci podsjećaju na ljepotu ekumenskog pokreta i na veze koje nas spajaju u vjeri.

Također izražavamo svoju zahvalnost našoj općini, posebno našem načelniku, na iskazanoj velikodušnoj mogućnosti da tijekom procesa obnove slavimo misu u zgradi stare škole. Podrška općine, odnosno lokalne zajednice pokazuje važnost vjere i kršćanske zajednice u našem društvu. Zaista smo blagoslovljeni što imamo susjede koji razumiju važnost našeg duhovnog putovanja. Ako u našoj zajednici postoje oni koji pripadaju drugoj kršćanskoj zajednici ili drugoj religijskoj zajednici ili pak uopće u Boga ne vjeruju, važno je znati da imamo u svakom čovjeku dobrog susjeda spremnog pomoći. A i mi smo pozvani kao katolici graditi takav stav, utemeljen na riječima apostola Pavla, koji svoje vjernike poziva da budu svima sve“, kazao je vlč. Košćak.

Projekt sanacije konstrukcije župne crkve u Legradu i dalje je u fazi izvedbe radova. Dosad su izvedeni radovi na ojačanju konstrukcije zidova i svodova u svetištu i lađi te je izvedena konsolidacija zidnog oslika s konzervatorsko-restauratorskim radovima na većem dijelu oslika u svodu svetišta.

Na kraju misnog slavlja župnik je istaknuo neke od osoba koje su uključene u dosadašnji tijek obnove.

Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor.

Osim sanacije konstrukcije, započela je i obnova orgulja, budući da su tijekom građevinskih radova morale biti izmještene iz župne crkve. Obnova je povjerena radionici Leona Lesara, koji je na korištenje Župi dao orguljski pozitiv.